Uttalelse: Stans volden mot sivile og brudd på folkeretten i Israel og Palestina

Venstre fordømmer den grusomme volden som befolkningene i Israel og Palestina utsettes for. Menneskerettighetene er ukrenkelige og allmenne, og tilhører hver palestiner og hver israeler. Sivile liv må beskyttes.

Uttalelse vedtatt av Venstres landsstyre 29. oktober 2023

Lørdag 7. oktober 2023 gikk Hamas til angrep mot Israel. I løpet av morgentimene ble flere tusen raketter skutt fra Gaza mot det sørlige Israel. Væpnede styrker tok seg inn i landet fra luft, fra sjø og på bakkenivå. Hamas drepte tilfeldige sivile på brutalt vis.

Angrepet er den blodigste hendelsen i Israels historie siden Jom kippur-krigen for nesten 50 år siden. Ifølge israelske medier ble omkring 1400 mennesker drept i dette brutale angrepet, inkludert 260 festivaldeltakere. Omkring 200 mennesker ble tatt som gisler og fraktet til Gaza. Venstre fordømmer Hamas’ terrorangrep på det sterkeste og krever at gislene frigis.

Venstre er videre sterkt bekymret for de menneskelige omkostningene som Israel sine reaksjoner fører til. Humanitærarbeiderne beskriver situasjonen i Gaza som den mest katastrofale de har vært vitne til. Det er ikke tvil om at vi nå er vitne til en humanitær katastrofe. De humanitære forholdene på Gazastripen har over lang tid vært dårlige som følge Israel sin utilslørte og brutale koloniseringspolitikk. Flere tusen sivile er drept i Israel sine angrep på Gaza de siste ukene.

Israel og Egypt har hatt militær blokade av Gaza i 16 år etter at Hamas tok makten på Gaza. Blokaden har hatt som mål å isolere Hamas og forhindre smugling av våpen til Gaza. Det har medført betydelige humanitære utfordringer, ettersom det begrenser flyten av essensielle varer, bidrar til økonomiske vanskeligheter og begrenser bevegelsesfriheten for Gaza sine innbyggere. Nå blokkerer Israel forsyninger av strøm, vann og mat til Gaza. Halvparten av befolkningen i Gaza er barn. Det er en svært prekær situasjon som utspiller seg foran øynene på verdenssamfunnet. Den israelske regjeringen har rådgitt Gazas befolkning om å søke ly et annet sted.  Realiteten er at palestinerne i Gaza ikke har noe sted å dra. Grensene er så godt som hermetisk stengt.

Egypt må ta sin del av ansvaret for å evakuere sivile gjennom grenseovergangen de administrerer. Verdenssamfunnet må bistå dem i dette.

Vold mot sivile skal aldri tolereres og kan aldri forsvares. Venstre fordømmer alle angrep mot sivile. Internasjonal humanitærrett må opprettholdes og humanitær tilgang må sikres for de som er rammet av volden og trenger assistanse.

Venstre fordømmer på det sterkeste Israels kollektive avstraffelse av palestinerne som et svar på Hamas sine terrorhandlinger, og vi fordømmer brudd på humanitær folkerett.  Israel har rett til å svare på Hamas sitt angrep, men må følge krigens folkerett og beskytte og hensynta sivile. Det skjer ikke nå. Én parts folkerettsbrudd kan aldri legitimere en annen parts brudd på krigens folkerett. Venstre støtter kravet om humanitær våpenhvile som ble vedtatt av FNs generalforsamling 28. oktober 2023. Venstre krever at Israels vedvarende bombing av tettbefolkede områder i Gaza opphører umiddelbart, og krever at disse voldshandlingene mot sivile fra begge parter etterforskes av den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

Venstre mener at det haster å sikre sivile palestinere i Gaza nødvendig humanitær hjelp. Blokaden av essensielle tjenester som vann og strøm må oppheves. Den humanitære hjelpen må økes og det er behov for en reell humanitær korridor som dekker det faktiske behovet i Gaza. Venstre krever at humanitære aktører gis umiddelbar tilgang til Gaza for å gi humanitær beskyttelse og nødhjelp til sivilbefolkningen, inkludert mat, vann, medisiner og diesel, som er kritisk nødvendig for å kunne drive blant annet sykehus og andre helseinstitusjoner.

Utviklingsbistanden til palestinske selvstyremyndigheter må økes, ikke kuttes.  En regional krig må unngås, og vi må gjøre det vi kan for å hindre at tredjeland utnytter krigen i Gaza til å fremme sine egne udemokratiske interesser. Det er behov for en bredere regional løsning på krigen som gjør at vi kommer videre med en tostatsløsning med et fritt og selvstendig Palestina. Israel må stoppe ulovlige bosetninger for at dette skal være mulig.

Venstre krever at den norske regjering bruker alle sine muligheter til å bidra til en umiddelbar våpenhvile. Regjeringen må videre ta initiativ til at blokaden av Gaza øyeblikkelig heves, at Israels ulovlige okkupasjon av palestinsk land opphører, og at det etableres en rettferdig fredsløsning mellom israelere og palestinere, basert på internasjonal rett.

Venstres landsstyre, 29. oktober 2023