Til innhold

Nye Akershus får fritt skolevalg

Tobias Waage Bremnes, 2. kandidat for Asker Venstre ved kommunevalget 2023.
Foto: Jeppe Holter-Schøyen

Fylkesrådet i Akershus har i dag lagt fram en sak til fylkestinget om fritt skolevalg for elever i vidergeånde skole i nye Akershus fylke fra neste skoleår. Venstres Solveig Schytz og Tobias Waage Bremnes er glade for at elvene får økt valgfrihet allerede neste skoleår.

Nærskoleprinsippet skrotes og fritt skolevalg blir igjen inntakssystem for videregående skoler i nye Akershus fylke, slik det var i gamle Akershus, fram til 2019. Fylkesrådet i Akershus bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF avga sin innstilling i saken i dag.

– Det er en gledens dag, nå får elevene større valgfrihet, sier Venstres Solveig Schytz, fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø. Tobias Waage Bremnes som sitter i komite for opplæring og kompetanse er også godt fornøgd: – Venstre gikk til valg på mer valgfrihet for elevene, og nå får de det sier Bremnes.

Akershus hadde også tidligere fritt skolevalg, men det rødgrønne regimet i Viken innførte nærskoleprinsippet, hvor postnummeret i stor grad avgjør hvilken skole 10.-klassingene kan velge.

Fylkesrådet foreslår å dele fylket inn i tre geografiske inntaksregioner: Romerike, Asker og Bærum og Follo. Det vil være fritt skolevalg i hele fylkeskommunen, men søkere har forrang i den inntaksregionen der de er folkeregistrert bosatt. Til tilbud som ikke finnes i alle regioner, konkurrerer alle søkere om inntak på lik linje.

Saken skal opp i Rebbestads komité for opplæring og kompetanse neste uke, før et endelig vedtak gjøres i fylkestinget i desember.