En by med rom for alle

Gruppeleder for Haugesund Venstre, Mette Lothe, Foto: Christian Hjortland

Her kan du lese gruppeleder for Haugesund Venstre, Mette Lothe, sitt budsjettinnlegg i bystyret onsdag 6.12.23

Venstres visjon for Haugesund er å skape en by med rom for alle, en by der vi tar ansvar for hverandre og miljøet.

Venstre er glad for at alle politiske partier ser nødvendigheten av et krafttak for å redusere klimautslipp. Kommunen har som ambisjon om å redusere klimautslippene med 55 prosent innen 2030, og her har vi en lang vei å gå.

Effektivisering av kommunale bygg, mindre investeringer i nybygg, oppgradering av maskinpark, mer til vedlikehold og mer til tiltak i klima, i klimaplanen, kan sikre at vi når våre mål om utslippskutt.

Skole

Venstre prioriterer skole, og vil sørge for at skolene har bedre mulighet til å gi alle barn et best mulig grunnlag. Vi øker rammene til sosialrådgiver og/eller miljøterapeut for å møte skolens ønske om flere hender og hjelp til elever som sliter. I tillegg øker vi investeringer til skole og nærområder generelt.

Venstre sa i 2022 at “noe må skje på Vibrandsøy”. Noe har skjedd, men vi må fortsette å ta vare på og utvikle Vibrandsøy.

Venstre vil ha en moderne valgfri eldreomsorg. Vi lever lengre, men vi blir ikke friskere i livets siste fase. Planlegging av fremtidens eldreomsorg må starte nå og krever investeringer i årene fremover, noe som gjør at vi må holde igjen på andre investeringer nå.

Venstre mener det er viktig at alle barn skal ha samme mulighet til aktivitet og fritidstilbud UAVHENGIG av foreldres inntekt, og mener vi må se på fritidskort- ordningen på ny.

Langsiktighet

Dette er den 1. budsjettbehandlingen jeg er med på i bystyret.

Men heldigvis har Venstre jobbet etter samme prinsipper i flere år, uansett om vi er i opposisjon eller posisjon.

  1. Vi skal ha en konservativ holdning til skatt- og rammeanslag. Det betyr at vi lytter til kommunedirektøren. Dette fordi vi ikke skal bruke penger som vi ikke er heilt sikre på at vi får. Heller ikke kutte uten at vi vet nok om konsekvensene.
  2. Vi skal være tilbakeholdne på investeringer i nye bygg for å sikre at vi har råd til å gi gode tjenester i byggene.
  3. Vi må sikrere langsiktighet, ved at vi ikke bruker alle pengene i dag, men har handlingsrom for å kunne utvikle framtidige velferdstjenester.

Budsjett

Kommunedirektørens budsjettforslag er stramt, alle potensielle «buffere» er tatt inn i budsjettet. Vi er langt unna å nå flere av de finansielle måltallene. Ikke minst blir lånegjelden mye høyere enn det bystyret enstemmig har stilt seg bak at den bør være.

Mindretallet har brukt opp mulig reserver som ligger i skatteanslag og rammetilskudd, og mere til. Det finnes ingen reserver.

Ved forrige budsjett sa Venstre “Med flertallspartiene sitt forslag vil lånegjelden øke dramatisk og konsekvensene er økte kostnader som må tas fra drift”.

Vi ville da, og nå, forskyve noen investeringsprosjekt. For å redusere kommunens lånegjeld, for å kunne fullføre igangsatte investeringer og for å ha muligheter til nødvendige investeringer i framtiden.

Venstre vil sikre handlingsrom for å kunne gi god velferd til alle byens innbyggere både nå og i fremtiden.

Kulturskole

Kulturskolen er en viktig aktør i dette arbeidet. Haugesund har i flere år havnet på ti på bunn listen i målinger på “kultur for barn”. Ikke misforstå, de ansatte i kulturskolen er dyktige. Dette dreier seg om innhold og bredde, satsing fra kommunen.

Kulturskolens sentrale del er under oppussing, og det er klart at et lovpålagt ansvar, som kulturskole, skal ha gode fasiliteter sentralt i Haugesund. Haugesund har mer enn idrett å ivareta.

Gjennom temaplan for kultur, idrett og frivillighet, har et enstemmig bystyre sluttet seg til at kulturskolen skal ha en hovedskole og andre undervisningssteder rundt i kommunen. Det er også vist til at Festiviteten og andre bygg skal ha definerte deler av driften og kapasiteten avsatt til kulturskolen. Samtidig skal det etableres formidlingsmuligheter for kulturskolen på biblioteket og kultur- og bydelshusene. Vi vil gjerne vite mer om oppfølgingen av dette før vi tar endelige beslutninger om bygg for framtidens kulturskole. Samtidig må ungdomskorpset igjen til Karmøy for å finne øvingslokaler som de betaler dyrt for. Dette er ikke greit.

Vi ser at Venstres bekymringer rundt å tømme kommunens reserver og å investere godt over 100% av kommunens investeringsbudsjett gir akkurat de utfordringer og mulige kutt i kommunens driftsbudsjett fremover som vi fryktet.

Dette tar Venstre på alvor, og vil jobbe for en sunnere kommuneøkonomi i dette budsjettet og fremover.

Takk