Venstre vil stoppe naturtap i Alvdal

Skisse av utbygging ved Storfjellet, sør i Alvdal

Nrk har gjennom glimrende journalistikk dokumentert hvordan norsk natur bygges ned på en måte vi aldri før har sett maken til. 44.000 inngrep på fem år, 79 kvadratmeter tapt natur i minuttet. Selv i de spesielt verdifulle områdene, som myrer og villreinområder, forsvinner minst to fotballbaner med natur om dagen, skriver NRK.

Venstre vil fortsette å jobber for en bedre forvaltning av den sårbare naturen i Nord-Østerdal. Venstre mener det haster å opprette et arealregnskap slik kommunestyret vedtok i ny kommunedelplan for klima og energi. Alvdal bør bli arealnøytral for hvert nytt område som settes av til utbygging, skal tilsvarende areal tilbakeføres til natur.

I forbindelse med å finne nye næringsareal langs RV3 har Venstre sendt inn en høringsuttalelse som tar opp tap av natur:

Bakgrunn

Reguleringssaken handler i utgangspunktet om en utvidelse av eksisterende næringsareal Paureng – Søberg. Saken er imidlertid blitt langt mere omfattende og er blitt utvidet til en utredning om andre mulige næringsområder langs Rv3.

Alvdal Venstre er kritiske til fremgangsmåten og mener at behovet for en omfattende utbygging av nye næringsareal langs Rv3 ikke er godt nok dokumentert. Det finnes fra før uutnyttede arealer på Steimosletta i nærheten av eksisterende butikker, spise- og overnattingssteder som bør benyttes før kommunen iverksetter et større arbeid med nye næringsarealer. Kommunen bør vurdere å bruke ressurser på å erverve tomta ved Frichs og tomta til Dæhlie ved Cirkle K. Det er også ledig næringsarealer på Plassen Industriområde (den såkalte bitcointomta). Venstre er spesielt kritisk til en mulig utbygging ved Storfjellet. Prosessen er lite transparant gitt dimensjonene og konsekvensene en slik utbygging vil føre med seg.

Økonomi

Det er uklart og ukjent hvilken næringsaktører som ønsker å etablere seg på eventuelle nye næringsområder i Alvdal. Det er derfor også uklart om disse selv er villige til å ta på seg kostnaden med å eventuelt tilrettelegge et næringsarealet med nødvendig infrastruktur. Venstre mener at det ikke bør iverksettes regulering av området ved Storfjellet før det foreligger et overslag over kostnader ved utbygging av infrastruktur her, langt fra sentrum.

Om det skulle vise seg at Alvdal kommune selv må ta kostnaden med et nytt næringsområde eksempelvis ved Storfjellet, mener Alvdal Venstre at det i kommuneøkonomien ikke er rom for en slik investeringer. Kommunen står foran store investeringer blant annet i et nytt renseanlegg.

Det blir spekulert i at det kan være snakk om ladestasjoner for lastebilnæringen med tilhørende støttefunksjoner (verksted, serveringssted, etc.). Slike ladestasjoner vil ikke nødvendigvis genere nye arbeidsplasser og står i fare for å utkonkurrere eksisterende næringsliv. De økonomiske fordelene for kommunen som helhet er det vanskelig å få øye på.

Naturtap

Alvdal kommune har et særskilt ansvar for å forvalte naturressursene på en ansvarlig måte. Kommunen har store områder med sårbar og verdifull natur som ikke må nedbygges av hensyn til klima og biologisk mangfold. Dessverre ligger Alvdal et godt stykke bak andre det er naturlig å sammenligne seg med. I følge Sabima kommer Alvdal på 295. plass blant 356 kommuner i en undersøkelse utført av Sabima angående kommunenes naturvernarbeid. I lys av dette og den nylig vedtatte klima og miljøplanen (kap 5.5), er Venstre negative til ytterligere nedbygging av Alvdalsnatur som ved Storfjellet.

I ROS-analysen blir det pekt på at en omfattende utbygging ved Storfjellet vil ha flere negative konsekvenser for blant annet dyrelivet. Venstre mener at et eventuelt inngrep ved Storfjellet vil føre til økte klimautslipp og vil kunne true nærliggende naturressurser som eksempelvis Glomma.

Venstre vil minne om at Alvdal har fra før avgitt store naturområder til bl a masseuttak på Vardmoan og Strømmen.

Konsekvenser for Alvdals attraksjonsverdi

Til tross for at Alvdal kommer dårlig ut i Sabimas undersøkelse, er likevel en relativt uberørt natur en av de største attraksjonsverdiene til Alvdal. For fastboende, reiseliv og tilflyttere.

Flere reiselivsaktører i kommunen bruker Alvdalsnaturen som trekkplaster for turister. Ved adkomst sør fra er nettopp veien og toglinjen ved Storfjellet portalen der Alvdal byr seg fra for reisende. Et næringsområde her vil være et negativt inngrep i landskapet og bidra til å redusere opplevd attraksjonsverdi for Alvdal

Venstre er opptatt av å styrke eksisterende næringsliv der signalet fra noen er at en ytterligere nedbygging av naturen vil kunne være negativt for deres virksomheter.

Oppsummering

Det er for Venstre vanskelig å forstå at kommunen bruker tid og ressurser på et planarbeid der det er så mange ukjente faktorer og behovet i verste fall er konstruert. Når det først skal gjøres en helhetlig vurdering av behovet for nye næringsareal, er det nødvendig å spille på lag med eksisterende næringsaktører i kommunen. Store og omfattende reguleringer, slik som det skisseres ved Storfjellet, må underlegges en helhetlig vurdering gjennom en komplett kommuneplanprosess.

ALVDAL VENSTRE

Naturinngrepet er 1328 dekar og griper inn i Storfjellet, et attraktivt turområde.