Den urettferdige skolebudsjettfordelingen fortsetter i Haram kommune

Venstre stiller spørsmål rundt de sosiale utfordringene i skolen i neste formannskapsmøte., Foto: Sigmund on Unsplash

Venstre fikk ikke med seg formannskapet på å todele skolebudsjettet i en pedagogisk og en helsemessig del. Dette mener Venstre er veldig uheldig,da dette går sterkt utover elevene på enkelte av skolene i Haram kommune.

Gruppeleder for Haram Venstre, Christian Holstad Lilleng forsøkte i formannskapet å forklare det at skolene får et budsjett uavhengig av hvilke helsemessige utfordringer elevene har gjør at de reelle pedagogiske tildelingene blir ekstremt tilfeldig og gir dårligere pedagogisk tilbud på noen skoler ift andre.

Lilleng viste til at dersom to like store skoler får tildelt like mye penger, vil en skole med store helsemessige utfordringer blant elevene, psykisk eller fysisk, får ekstremt mye mindre å bruke på pedagogiske tiltak enn den andre. Innad i Haram kommune er behovet for helsemessige tilpasninger særdeles ujevnt fordelt, noe som gjør at enkelte skoler kan ha så mye som 20-25.000,- mindre pr elev å rutte med til pedagogikk enn de normalt sett skulle ha.

I vurderingen til kommunedirektøren stod det. “Per i dag blir utgifter til helserelaterte tiltak og spesialundervisning ført på eigne prosjektnummer. Tenesteleiar og kommuneadminstrasjonen har slik ei god oversikt over dette.“, noe som Venstre mener ikke hjelper de aktuelle skolene noe som helst annet en at det kommer frem hvor mye den enkelte skole bruker på hva.

Venstres forslag, som ble støttet av Frp, men nedstemt av Høyre, INP, AP og SP lød: “Skolene tildeles midler til pedagogiske oppgaver etter oppsett fra tildelingsmodellen brukt i Ålesund kommune 2020-2024 med blant annet basisbeløp, topp-, ledelses- tospråk og sosioressurs. I tillegg tildeles egen ressurs for helserelaterte tiltak, som psykisk- og fysisk helsehjelp.”

Venstre vil løfte opp denne saken igjen ved en senere anledning slik at tildelingene blir rettferdige for alle elevene uanhengig av skoletilhørighet.