Liberal Café: Hvem har skylden for at Norge ikke oppfyller klimaavtalen i 2030?

Norge kan bli en verdensleder på grønn teknologi og grønne bærekraftige forretningsmodeller. For at det skal skje må det offentlige spille på lag med næringslivet. Sammen får vi til en grønn framtid., Foto: iStock

Liberal Cafe i Stavanger Venstre inviterer til samtale om det grønne skiftet i samarbeid med Norsk Teknisk Vitenskapsakademi, onsdag 21. februar kl. 19:00 på Jernaldergården.

Norge har forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med minst 50% i 2030 sammenlignet med 1990-nivået. Men ifølge beregninger foretatt av Klimakontrollen.no kan vi tidligst nå målene i 2037.

Hvor sviktet vi? Er det politikerne som ikke klarer å lage rammebetingelser som utløser innovasjon og investeringer? Er kapitaleierne ikke villige til å ta nok risiko? Er innovasjonstakten for treg, slik at de teknologiske løsningene kommer for sent eller er for dyre?

I dette møtet diskuterer vi alle disse perspektivene, altså samspillet mellom politikk, investeringer og innovasjon. Iselin Nybø hadde en sentral rolle i utformingen av Solberg-regjeringens politikk som skulle få fart på det grønne skiftet. Eivind Egeland Olsen er involvert i investeringsbeslutninger i Nysnø som skal bidra til en lønnsom reduksjon i klimagassutslipp. Ragnar Tveterås leder et stort forsknings- og innovasjonsprosjekt som skal gi sjømat med lavere klimaavtrykk.

Eivind Egeland Olsen Spesialrådgiver Nysnø
Ragnar Tveterås Professor i industriell økonomi på Handelshøgskulen, UiS
Iselin Nybø Forsknings- og høyere utdanningsminister 2018 – 2020 Næringsminister 2020 – 2021