Omvendt voldsalarm (OVA) og vold i nære relasjoner

Haugesund Venstre forventer at lovendringen om enklere og raskere iverksettelse av OVA gjennomføres før utgangen av mars 2024. Det er svært viktig at politiet settes i stand til å fylle sine forpliktelser i forbindelse med den nye ordningen, både med påtalekompetanse og patruljekapasitet. Den nye ordningen flytter byrden med alarm fra voldsutsatte til voldsutøver, noe som er viktig i en rettsstat.

Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem som krever samarbeid mellom flere etater. Haugesund Venstre vil derfor at kommunen melder seg inn i TryggEst – opprettet av Bufdir for å verne risikoutsatte voksne. TryggEst er utviklet for å hjelpe kommunen til å ivareta risikoutsatte innbyggere og skal bidra til å forebygge, avdekke og håndtere vold og overgrep i nære relasjoner.

Haugesund Venstre ber kommunen revidere sin handlingsplan mot vold i nære relasjoner så snart som mulig. Den er ikke oppdatert på flere år og må tilpasses nye regler, og ny arbeidsmetodikk. Planen må legge til rette for at krisesenteret kan oppfylle sitt samfunnsoppdrag.