Vil ha kraftplan for Gjøvikregionen

Foto: Thomas Longva

Gjøvik og Toten Venstre mener det trengs en kraftplan for de fem kommunene i Gjøvikregionen; Gjøvik, Østre og Vestre Toten og Nordre og Søndre Land.

I en kraftplan mener Venstre at dette som et minimum må inngå:

  • Kraftanalyse for regionen – hva er strømforbruket i regionen i dag, hvor mye kan vi effektivisere og hvor mye mer strøm kan vi få behov for fram til 2050?
  • Har vi regionale ressurser for fornybar energi som skiller seg ut? For eksempel oppgradering av vannkraft, potensiale for småkraft, utbygging og sammenbygging av fjernvarme, bioenergi eller termisk energi. Eventuelt i kombinasjoner med sol og/eller vind.
  • Hva er nettkapasiteten i dag og hvor trengs det utbedringer og eventuelt nye utbygginger?
  • Har vi plankapasitet og – kompetanse i kommunene hver for seg til å gjennomføre større konsekvensutredninger og reguleringssaker? Hvordan kan vi eventuelt samarbeide om dette?
  • Hvilke inntekter kan ulike former for ny fornybar energi gi til kommunene?
  • Er det mulig å kombinere klimatilpasning og ny produksjon av fornybar energi? For eksempel ved å forebygge flom og benytte avledet eller oppdemmet vann til å produsere energi?

Flere aktører har lansert vindkraftprosjekter i en eller flere av kommunene nå på nyåret i 2024. Det til tross for at Innlandet knapt ble omtalt i NVEs utkast til nasjonal rammeplan for landbasert vindkraftutbygging i 2019 i mangel av gode nok vindforhold.

Flere aktører har også lansert større solcelleparker i ubebygd areal i naturen, som vil kreve inngrep i form av infrastruktur. Atter andre ønsker seg atomkraft i regionen.

Den pågående utbyggingen i Raufoss industripark og særlig Nammos økte aktivitet som et resultat av krigen i Ukraina krever at vi vurderer grundig behovet for å skaffe fram mer fornybar energi til regionen. Det gjelder både økt nettkapasitet, nye trafostasjoner og mer produksjon av fornybar energi.

Gjøvikregionen er godt posisjonert for å ta del i det grønne skiftet og bygge en kunnskapsbasert, grønn industri med lokal foredling av både råvarer og kortreist energi. Samtidig må vi ta vare på viktig natur, artsmangfold og friluftsliv.