Kvinnedagen: Venstre, Eidsvoll, kvinnehistorie – og skeiv historie!

Venstre

Så mange stikkord på Kvinnedagen i 2024? Ja, det er faktisk mulig å kombinere. Annette Solberg og Carina E. Carlsen fra Likestillingssenteret har i et innlegg i EUB gjort oppmerksom på at Agnes Lie var Eidsvolls første kvinne i kommunestyret, i 1901. Hun representerte Venstre! Men det er mer..

I innlegget skriver Solberg og Carlsen: «Visste du for eksempel at Agnes lie var den første kvinnen som ble valgt inn i kommunestyret i Eidsvoll? Dette skjedde i 1901 og hun representerte partiet Venstre.»

Tenk så flott at Eidsvoll var så tidlig ute med kvinnelige folkevalgte! Og at den første var fra Venstre!

Det er mer til historien.

Solberg og Carlsen skriver videre: «Agnes Lie var god venn med kvinnesaksforkjemper Gina Krogh, og de bodde blant annet sammen i Oslo. Resten av livet tilbrakte Gina Krogh sin ferietid hjemme hos Agnes og hennes livspartner Ellen Schiøtz på gården Vegamot. Og Ellen Schiøtz var ingen hvem som helst! Hun var postmester i Eidsvoll, formann i Romerike og Odalens Kvinderaad og sekretær for Nationalraadet.

I Skeivt Arkiv trekkes Ellen og Agnes frem som et eksempel på skeivt partnerskap ved århundreskiftet. Mens lovverket forbød forhold mellom menn, gjaldt ikke det samme for kvinnene. Kjærlighetsforhold mellom kvinner var svært utbredt, og ble sett på som helt uproblematisk i disse generasjonene av kvinnesakskvinner.

Agnes Lie handler altså om kvinnehistorie, likestilling, skeiv historie – og om Venstre.

I en aksjon i regi av SV fikk flere gater i Sundet nye navn kvelden før Kvinnedagen. En av dem som ble hedret var nettopp Agnes Lie. Det var flott gjort!

Du kan lese mer om Agnes Lie her.

Og om hennes partner.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

En spesiell takk til Annette Solberg, som gjorde denne artikkelen mulig.