Samfunn- og arealplanlegging er også viktig for arbeidet med kulturminner

Even Aronsen, førstekandidat Troms
Even Aronsen, Venstres førstekandidat i Troms, Erling Jarl Forsaa

Med sin ene representant i kommunestyret markerte Venstre seg i flere saker under dagens kommunestyremøte. Det var en bredde i sakskartet – fra Kulturminneplan til orientering om Skolestruktursaken.

Under debatten om Kulturminneplan grep gruppeleder Even Aronsen ordet, i hans innlegg påpekte han at mye av arbeidet som allerede var gjennomført var godt – men at det var et savn etter tiltak og kostnadsrammer for disse. Samtidig brukte han anledningen til å minne om at også at øvrig samfunn- og arealplanlegging berørte kulturminner og kulturmiljø.

Les hele innlegget under:

 

Ordfører,

Innledningsvis vil jeg si at det er en del bra i saken. De enkelte områdene, byggene og stedene som blir trukket fram i sakspapiret er viktige, men når jeg scroller meg ned til oversikten og tabellen så blir jeg samtidig skuffet over at det ikke er vurdert noe på «tiltaksbehov» og i likhet med Skogan Konst er jeg misfornøyd med at man må vente så lenge. Og det er kanskje nettopp tiltakene for å best mulig ivareta disse kulturminnene og kulturmiljøene jeg som politiker er mest opptatt av.

Så er det noen generelle tiltak som er beskrevet, som jeg vil trekke fram. Men også disse er veldig lite konkrete på iverksettelse.

Blant annet planlegges det å etablere og drifte en nettside for kulturminner – jeg er veldig positiv til dette, særlig muligheten til å melde inn kulturminner. Det står 2024 – hvor ligger man an?

Et annet forslag er å utrede behov for istandsetting bygninger i kommunalt og privat eie, og behovet for finansiering av dette? – SE mulighetene i forskjønning av sentrumsområdet, kanskje finnes det en mulighet for å inngå et samarbeid med bygårdseierne og andre for å pleie fasadene.

Tilbake i 2020 hadde jeg stor glede av å få jobbe med Stortingsmelding 16. 2019/2020 – nye mål i kulturmiljøpolitikken. Der fikk man tre nye nasjonale mål i kulturmiljøpolitikken, som favner både kulturminner, kulturmiljø – og kulturlandskap.

Alle skal ha mulighet til å engasjere seg og ta ansvar for kulturmiljø

– Et mangfold av kulturmiljø skal tas vare på som grunnlag for kunnskap, opplevelse og bruk

Og så var det siste punktet, som jeg har lyst å minne kommunestyret om.

– Kulturmiljø skal bidra til bærekraftig utvikling gjennom helhetlig samfunnsplanlegging

Ordfører, samfunn- og arealplanlegging er veldig viktig for å iverata et mangfold av kulturmiljø. Sånn sett kan man jo si at vi i svært mange saker berører og ivaretar kulturminner godt, andre ganger kanskje mindre godt.

I forbindelse med dette målet fikk jeg lyst til å også trekke fram sitatet fra Oscar Sund som står i sakspapirene «… en riktig pen liten by med husene strødd over en skogli, slik at de fleste har god utsikt over fjorden, og det er et henrivende syn». Og sakspapirene påpeker det også at det er landskapet som har bestemt hvordan byen kan danne et amfi rundt fjorden. Det handler om tilknytningen mellom byen og havet, men også en viktig identitetsmarkør som bør bevares som et kulturmiljø – med all utbygging som har skjedd og skal skje i sentrum håper jeg kommunestyret også har dette i bakhodet framover.