Meta bryter loven og må stoppes: Full støtte til Forbrukerrådet

Alfred Bjørlo, portrett nærbilde
- Meta ha over lang tid utvist suveren forakt for folks personvern. Det er spesielt alvorlig fordi deres sosiale medier som Facebook og Instagram er en del av samfunnets digitale infrastruktur, sier Venstres Alfred Bjørlo

– Venstre er svært glade for at Forbrukerrådet klager inn Meta for brudd på norsk og europeisk lov når selskapet vil bruke folks Facebook-bilder til å trene opp sine KI-modeller (kunstig intelligens).

Denne kampen må vi ta sammen – nå gjør Forbrukerrådet det på vegne av oss alle. Meta må stoppes før 26. juni – dagen de har varslet at de vil ta seg til rette enda mer i folk flests «digitale fotoarkiv» på Facebook og Instagram.

Det sier Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo, i forbindelse med at Forbrukerrådet i dag i samarbeid med NOYB (European Center for Digital Rights) sender inn en formell klage på hvordan Meta mangler lovlig grunnlag til å bruke brukernes personopplysninger til å trene opp KI-modeller.

Forbrukerrådet ber Datatilsynet ta umiddelbare steg før 26. juni for å tvinge Meta til å stanse behandlingen fram til de opererer i samsvar med loven – se Klager inn Metas bruk av personlig innhold til KI-trening – Forbrukerrådet (forbrukerradet.no)

Krever handling fra digitaliseringsministeren

Bjørlo og Venstre ber også Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) kalle Meta inn på teppet i Norge og gå sammen med sine kollegaer i EU om et felles framstøt for å stoppe Meta, jmf Skriftlig spørsmål – stortinget.no

– Meta ha over lang tid utvist suveren forakt for folks personvern

– Meta ha over lang tid utvist suveren forakt for folks personvern. Det er spesielt alvorlig fordi deres sosiale medier som Facebook og Instagram er en del av samfunnets digitale infrastruktur.

Folk flest har i praksis få andre alternativ til å holde kontakt med venner og familie, ha et sosialt nettverk i en ny digital tid og holde oversikt på arrangementer og hendelser. Derfor kan ikke Meta bare gjøre spørsmålet om å beskytte eget personvern til en komplisert affære for «hver enkelt».

Meta må rydde opp

-Eierselskapet bak Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp må selv rydde opp i sine rutiner og sin praksis – og la personvernet komme først.

Et minstekrav må være at planen om å benytte folks bilder til å trene opp selskapets nye AI-modeller, legges på is før 26. juni. Så må vi også forvente at de i fremtiden deltar i det norske demokratiet og samfunnsdebatten på en normal måte, ikke bare gjemmer seg bak ugjennomtrengelige systemer, generiske pressemeldinger og juridiske talspersoner i utlandet.

Det er å vise forakt for vanlige folk i Norge og det norske samfunnet, og ikke noe vi lenger skal godta, sier Venstres Alfred Bjørlo.