Medlemsbrev Bodø Venstre våren 2024

Sammen tar vi Bodø fremover.

Ida Gudding

Vår varaordfører Ida har ordet

Robek-spøkelset truer

Bodø kommune står i en svært krevende økonomisk situasjon. Det er en såkalt «perfekt økonomisk storm» som treffer oss nå, sa kommunedirektøren til formannskapet nylig.

Vi må ta driften ned for å unngå Robek-lista og snu utviklingen. Omstilling skal skje gjennom nedbemanning, salg av eiendom, omorganisering og samlokalisering av tjenester innenfor alle kommunens avdelinger.

Dette er vanskelig for de ansatte som står i fare for å miste jobben sin. Og det er tøft for innbyggerne som mister eller får kutt i sine tjenester. Dessverre vil mange berøres av nedskjæringer og endringer. Det er klart det smerter.

I mange år har kommunedirektøren advart om at vi kom til å havne her. Bystyret har ignorert advarslene og kjørt på med økt drift og store investeringer. Så lenge renta var lav og skatteinntektene høyere enn forventet, gikk det bra å øke kostnadene år for år. Vi slapp å ta større grep og ble berget av økte inntekter. Men det å la være å gjøre nødvendige grep, har også en konsekvens. Den ser vi nå.

Kuttene har også sin pris: Forebygging kan utsette innleggelse på sykehjem. Men når pengene ikke strekker til, er det forebyggingen som ryker. Det er dyrt å ha dårlig råd, også for kommunen.

I tillegg til pleie og omsorg, bruker vi mer penger på skolelokaler, kultur, helse, administrasjon, barnehage og samferdsel enn gjennomsnittet i vår kommunegruppe. Til sammen er våre kostnader 368 millioner kroner høyere enn snittet for de andre kommunene.

Innenfor skole bruker vi 44 millioner kroner mindre på innhold og lærere og 46 millioner kroner mer på skolelokaler enn gjennomsnittet i vår kommunegruppe. Dette er et resultat av feil prioritering, og manglende tilpasninger i skolestrukturen.

Det skyhøye investeringsnivået gjør at vi i 2024 har hele 150 millioner kroner mer i finanskostnader enn vi hadde for bare to år siden. Dette er penger som vi i 2022 kunne bruke på tjenester, som nå er borte. Det forverrer bildet når nye beregninger viser at inntektene våre i 2024 blir 32 millioner kroner lavere enn det nøkterne budsjettet vi hadde lagt opp til. Dermed øker omstillingskravet enda mer. For nå blåser det fra alle kanter.

Det er ingen tvil om at vi nå må gjøre grep, og at vi er for sent ute. Vi ser ROBEK i hvitøyet og må kutte kostnader fortere enn svint. Det gjør at tilbud som vi med litt bedre tid både kunne og ville beholdt, ryker. Verst går det ut over de ikke-lovpålagte oppgavene.

Listen over gode tjenester som nå ligger på hoggestabben er lang. Når man ser på hvert enkelt tilbud, er det vanskelig å forsvare å ta det bort eller redusere bemanningen i tjenesten. Men vi har rett og slett ikke penger til å gjøre alt som kommunen nå gjør, og det er summen av alle kuttene som blir mye penger. Dersom vi ikke tar grep nå, risikerer vi enda større inngrep i tjenestene til neste år. Vi kan ikke sitte stille og se på at situasjonen forverres. Vi må gjennom denne hestekuren, og vi må gjøre det nå. Ellers blir det verre.

Heldigvis er det lys i tunnelen. På utviklingssiden er Bodø kommune i en situasjon mange andre kommuner vil misunne, med store prosjekt som gir muligheter for vekst og økte inntekter når vi blir kvitt ROBEK-spøkelset.

Det er lett å forstå at man blir opprørt av at penger brukes på utvikling i en sånn situasjon. Men det gamle ordtaket om at man må så for å høste, gjelder også kommuner.

Det kommer en bedre morgendag.

Det er tøft å stå i situasjonen nå, men vi må gjennom det – og vi skal få Bodø på beina igjen.

Vi gikk til valg på å ordne opp i økonomien. Det skal vi få til.

Vinteren er over og fargene spraker – nå også for mangfold og frihet

Endelig er regnbuefeltet på plass i Rådhusparken. Et lite men viktig bidrag. Dette har mange ventet på gjennom en lang vinter, og det er ekstra flott at regnbuefargene kom på plass og kan pryde bybildet nå i Pride-måneden.

Regnbuefeltet er et lite, men viktig bidrag for å vise at i Bodø skal alle kunne være seg selv, leve livene sine som de ønsker, og at både hver enkelt og mangfoldet verdsettes høyt sier Ida i et intervju med Avisa Nordland.

Vi i Venstre sier hurra for frihet og mangfold!

Ny by – Ny flyplassbefaring

Venstre lokalt, regionalt og sentralt på vandring fra øst til vest

15. mai tok Avinor i mot stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad, fylkesråd Arne Ivar Mikalsen, vår gruppeleder på fylkestinget Cecilie Hegge, varaordfører Ida Gudding Johnsen, Bodø Venstres leder Randi Olsen og styremedlem Elisabeth Horverak på besøk til det som skal bli Bodøs nye flyplass og bydel.

Her fikk de siste oppdatering om det nye flyplassprosjektet, besiktige anleggsområdet fra øst til vest og en nærmere titt på det gamle shelteret “Usless”.

Venstrekaffe ute i naturen

Foto: Silje Bratberg. F.v. Silje Bratberg, Hild Rønning, Hagbart og Heidi Holm

25. mai inviterte vi til Venstrekaffe ute i naturen. Turen gikk fra P-plassen på Rønvikfjellet og til Linken. Med nydelig utsikt på en benk foran en gapahuk, laget av Bodømarkas venner, drakk vi kaffe og snakket litt politikk. Et par turorienteringsposter ble det også tid til på veien. Kartkunnskapene kunne kanskje vært bedre, men postene ble funnet i et strålende vær. Venstrekaffe i naturen må gjentas og vi håper flere vil hive seg med neste gang. Silje, Hild, Hagbart og Heidi var i alle fall enige om at vi hadde hatt en kjempe fin tur!

Hva skjer i juni

Medlemsmøte og sommeravslutning 10. juni

Mandag 10. juni kl. 18:00 presenterer Sveinung førsteutkastet til Venstres stortingsvalgprogram.

Hva skal Venstre gå til valg på i Stortingsvalget 2025? Skal vi fjerne formuesskatten? Gå inn for regulert salg av cannabis? Forby hyttebygging? Tillate genmodifisert mat i Norge? Nå har DU muligheten til å komme med innspill og være med å påvirke.

Vi samles på Beddingen Kulturhus kl. 17.45, har Sveinung på storskjerm og koser oss med litt mat og godt selskap. Inngangen nederst mot havet. Husk å meld deg på ved å sende en e-post til [email protected] eller melde deg på arrangementet i Facbookgruppen “Medlemmer i Bodø Venstre” innen utgangen av i morgen fredag. Vi håper å se nettopp deg der!

Regnbueparaden 15. juni

Bodø Venstre gjentar suksessen fra i fjor og stiller også i år i regnbueparaden i Bodø 15. juni. Bli med for å feire mangfold, kjærlighet og like rettigheter.

Årets parade starter og slutter i Rådhusparken. Vi børster støv av Venstrevogna og håper den tåler en runde i sentrumsgatene. Kanskje avslutter vi også med en liten Venstrestand på torget. Mer info om oppmøtetid og sted kommer i gruppa “Medlemmer i Bodø Venstre” på Facebook og på e-post.

God sommer!