Fylkesrådet jobber systematisk med hvordan vi kan nå de ambisiøse klimamålene vi har vedtatt for Akershus. I løpet av kort tid skal det legges fram en klimahandlingsplan som viser hva som skal til for at vi når målene, og systematikken i hvordan vi skal jobbe både i egen virksomhet og ut mot samfunnet for at klima- og naturmålene målene nås.
– Der klimabudsjettet viser hvilke tiltak som ligger inne i neste års budsjett, vil handlingsplan for klima vise det større bildet, og peke framover mot 2030, sa Schytz.
Akershus har i mange år hatt et klima- og miljøfond som har vært brukt til strategiske satsinger innen å klima og miljø. I Viken-perioden ble dette fondet dessverre bare tappet, og ikke fylt på, og det ble også brukt til l å finansiere fylkeskommunens egne interne oppgaver.
– Fylkesrådet er tydelige på at bruken av klima- og miljøfondet skal knyttes til klimahandlingsplanen, og brukes i til tiltak retta mot samfunnet rundt oss, ikke til klima- og miljøtiltak i egen virksomhet, understreket Schytz for fylkestinget.
Fylkesrådet er opptatt av at vi må bruke alle virkemidlene vi har i skuffen, ikke minst arbeidet med regionale planer, arealregnskap, Oslofjordfondet og å jobbe godt sammen med kommunene for å ta vare på natur og kutte utslipp, med mål om arealnøytralitet sa Schytz
Skal vi lykkes med dette trengs samarbeid, men også nye verktøy: Vi som fylkeskommune skal bidra til at vi får nye verktøy for å arbeide med arealnøytralitet på regionalt nivå, men også staten å bidra, med nødvendige endringer i plan- og bygningsloven, slik at kommunene har større rom til å jobbe med dette lokalt.
– Enn viktig nøkkel for å lykkes med dette arbeidet videre er å kartlegge restaurerbar natur, særlig våtmark, i Akershus. Fylkesrådet er derfor opptatt av å bidra til at dette arbeidet skyter fart, og en svært god nyhet er at Akershus fylkeskommune nylig har nylig fått tilskudd fra Sparebankestiftelsen for å jobbe sammen med kommunene for å kartlegge restaurerbar natur, og engasjere barn og unge i dette arbeidet, sa Schytz