– Stø kurs mot klimabrudd

Nye tall fra SSB viser at de norske klimagassutslippene øker igjen. – Det er pinlig. Etter seks år med en rødgrønn regjering er Norge blitt en miljøsinke. Regjeringen holder stø kurs mot brudd på klimaforliket, der vi oppnådde felles enighet med regjeringen om å redusere Norges utslipp av klimagasser, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Nye tall fra SSB viser at de norske klimagassutslippene øker igjen.

Nye tall fra SSB viser at de norske klimagassutslippene øker igjen.
Foto: Luth

Det er ferske tall fra Statistisk sentralbyrå og Klima- og forurensningsdirektoratet som dokumenterer at de norske utslippene øker. Utslipp av klimagasser økte med 4,8 prosent i 2010. Se også www.ssb.no/klimagassn/ og www.ssb.no/agassn/.

Stø kurs mot brudd
– De økte utslippene er stikk i strid med klimaforliket på Stortinget. Regjeringen holder nå stø kurs mot brudd på forliket, der vi oppnådde felles enighet med regjeringen om å redusere Norges utslipp av klimagasser.

Les også: Krever klima-svar fra regjeringen

 - De økte utslippene er stikk i strid med klimaforliket på Stortinget, sier Skei Grande.

– De økte utslippene er stikk i strid med klimaforliket på Stortinget, sier Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

Miljøsinke
– Dette viser med all tydelighet at vi har en miljøvernminister og en statsminister som reiser rundt og ber andre land gjøre klimajobben, men som ikke makter å bidra selv. Det er pinlig. Etter seks år med en rødgrønn regjering er Norge blitt en miljøsinke. Nå må det settes i gang konkrete tiltak for å redusere Norges CO2-utslipp.

Les også: Aftenposten: Kraftig økning i norske klimagassutslipp

 Statsbudsjettet 2011: Dokumenterer at utslippene vi øke. Den grønne linjen er Venstres, og viser hvor Norges utslipp skal ligge i 2020 dersom klimaforliket blir fulgt opp.

Statsbudsjettet 2011: Dokumenterer at utslippene vi øke. Den grønne linjen er Venstres, og viser hvor Norges utslipp skal ligge i 2020 dersom klimaforliket blir fulgt opp.
Foto: Venstre

Regjering styrer mot utslipp
Samtidig som Venstre stiller spørsmål om regjeringens klimapolitikk, viser regjeringens egne planer at utslippene øker. Ifølge statsbudsjettet for 2011 vil klimagassutslippene i Norge være på 57,5 millioner tonn i 2020 (Kilde: Nasjonalbudsjettet 2011, kapittel 3.6.4, side 95-96).

– Det er en økning på 6,7 millioner tonn i forhold til dagens nivå, og det innebærer at regjeringen nå for alvor er på vei bort fra klimaforliket vedtatt i Stortinget. Det er ingen umiddelbare utsikter til reduksjon av Norges CO2-utslipp. Det bekymrer oss, sier Skei Grande.

Les også: Vil forsterke klimaforliket

Tiltak fra Venstre:
• Regjeringen må oppfylle renselovnadene de har gitt, både på Kårstø og Mongstad.
• Norge må begynne å implementere forslagene som ble presentert gjennom KlimaKur2020.
• Norge må innføre EUs fornybardirektiv med høye ambisjoner.
• Regjeringen har store muligheter til å føre en svært offensiv klimapolitikk, selv i et trangt budsjett, gjennom skattlegging av klimafiendtlig atferd og reduksjon av skatt på arbeid.

Les også: Venstre med konkrete tiltak for hvordan Norge kan gjennomføre klimakutt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**