Gruppemøte

AVLYST INNTIL VIDERE p.g.a. Corona smittefare. Gruppemøte mandager før bystyremøte i 2020 kl. 19.00 i våre lokaler, Rådhusgata 2.

Gruppemøte mandag 9. mars 2020 kl. 19.00 i våre lokaler, Rådhusgata 2.

Velkommen til en gjennomgang av sakene som skal opp i bystyremøtet 11. mars, bl.a. Interpellasjon ved Kristin Clemmensen:

Stiftelsen Porsgrunnsmuseene/Porsgrund Historielag og Brevik Bymuseum/Brevik Historielag er viktige aktører i ivaretakelsen av Porsgrunns kulturarv. Den totale kommunale driftsstøtten til dette arbeidet har de senere år beløpt seg til kr. 8-900.000, fordelt på de to museene.

I den perioden museene har vært konsolidert med Telemark Museum har pengene vært kanalisert via Telemark Museum. Regnskaper viser at det beløpet som er bevilget, uavkortet er blitt fordelt mellom Porsgrunn og Brevik. I tillegg har Porsgrunnsmuseene mottatt ca kr. 550.000 i statsstøtte, hvilket betyr at Porsgrunnsmuseene totalt har hatt en støtte på ca 1 million.

Etter at Telemark Museum ensidig har sagt opp konsolideringsavtalen med museene, mister Porsgrunnsmuseene sitt statstilskudd på ca kr 550.000 som Telemark Museum beholder. Denne nye situasjonen ble diskutert på et møte på ordførerens kontor for 1 år siden da varselet om oppsigelse ble kjent. Til stede på møtet var ordfører, rådmann, virksomhetsleder for kultur, avdelingsleder for kultur, leder av BUK og representanter for Porsgrunnsmuseene. Signalene fra møtet skal ha vært entydig på at kommunen selvsagt ville ta et ansvar for museene. Kommunens støtte var en selvfølge og i tillegg håpet man å få kompensert noe av bortfallet fra statsstøtten.

Porsgrunn Kommune bevilget kr. 900.000 for 2020, totalt til Porsgrunn og Brevik.

Rådmannen hadde i sitt budsjettforslag et forslag om å øke bevilgningen til museumsformål med kr 500.000, noe som ble strøket av posisjonen under budsjettbehandlingen.

Selv om avtalen mellom museene i Porsgrunn og Brevik er sagt opp, har Telemark Museum gjort krav på fortsatt driftsstøtte fra kommunen for å oppbevare enkelte gjenstander og arkiver i sitt magasin på Lundetangen. Beløpet det er søkt om skal være på kr 500.000 pr år.

Det er umulig for Porsgrunnsmuseene å drifte og vedlikeholde 9 fredede bygninger for noen få hundre tusen kroner.

Porsgrunnsmuseene er nå i svært presset økonomisk situasjon. De har etablert nye avtaler for strøm, forsikringer, innbrudd- og brannalarm, kommunale avgifter og serviceavtaler. Regningene begynner å komme inn, men de har ikke mottatt driftsstøtte fra kommunen, og må nå selv dekke regningene fra testamentariske gaver museet har mottatt.

Porsgrunnsmuseene velger derfor å hente alle sine gjenstander fra magasinet og forventer at kravet fra på 500.000 fra Telemarks Museum frafaller.

  • Hvorfor er ikke driftsstøtte blitt utbetalt til Porsgrunnsmuseene?
  • Er driftsstøtte blitt utbetalt til de andre museene, hhv Telemark Museum og Brevik, hvis ja, hvor mye?
  • Aksepteres det krav om leie av magasinplass fra Telemark Museum når de beholder Porsgrunnsmuseenes statsstøtte på kr 550.000, og i tillegg mottar støtte fra kommunen til Porselensmuseet på Porselensfabrikken?
  • Hvordan mener ordfører at Porsgrunnsmuseene skal få dekket sine løpende utgifter?
  • Dersom Stiftelsen Porsgrunnsmuseene blir tvunget til å avvikle, vil dette være en villet politikk fra kommunen. Ifølge vedtektene for museene tilfaller alle gjenstander, eiendommer og bygninger i stiftelsens eie Porsgrunn kommune.
    • Hvilke planer har i tilfelle kommunen for dette?

Venstre

Kristin Clemmensen

NB! (Er døra stengt når du kommer, ring 902 60 591)

Mvh. Kjersti