Agderforslag til Venstrelandsmøtet: Den norske kunnskapsbasen må bevares og utvikles

Eva Kvelland, Kristiansand og Hans Antonsen, Grimstad har fremma forslag til Venstrelandsmøtet 16.-18. april om Store norske leksikon:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

bok

Foto: Singhajay, sxc.hu

Forslag til uttalelse fra Venstres landsmøte
Fra Eva Kvelland og Hans Antonsen, Agder Venstre

Den norske kunnskapsbasen må bevares og utvikles

Kunnskapsforlaget har varslet at Store norske leksikon vil bli avviklet som en forlagseid tjeneste. Kunnskapsforlaget signaliserer at de er villig til å inngå en avtale med det offentlige om vederlagsfri overdragelse av en nasjonalt faglig kvalitetssikret tjeneste. Flere aktører, som for eksempel Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, har allerede meldt at de er villig til å bidra til opprettelse av en ny stiftelse. Venstre støtter planene om opprettelse av en stiftelse for å sikre videre drift, og mener det offentlige må gi økonomisk støtte til at et kvalitetssikret leksikon på nett kan videreføres. Det bør være en offentlig oppgave å støtte en nasjonal kunnskapsbase som dette.

I over hundre år har norsk forlagsbransje sørget for nasjonale leksikonutgivelser i Norge. Til forskjell fra de fleste andre land, har leksikon vært en kommersiell aktivitet i Norge — uten statlig støtte. I både Sverige og Danmark har det offentlige i alle år bidratt med finansiell støtte for sine nasjonal-encyclopedier. Eierne Aschehoug og Gyldendal hadde frem til midten av 1990-årene stor økonomisk gevinst fra driften, men konkurransen fra gratis innhold på internett, først og fremst Wikipedia, har gjort driften til et tapsprosjekt og gjorde at de for ett år siden åpnet for annonsefinansiert gratis tilgang via internett. Finansieringen av et nettbasert leksikon med direkte oppdateringer og kvalitetssikring av fagfolk, har likevel uteblitt og det viser seg nå at leksikonet ikke kan drives videre kommersielt.

Norge trenger et leksikon der synlige fagfolk går god for og kan stilles til ansvar for innholdet. En slik kunnskapsbase er viktig for å kunne stille krav til gyldige og kvalitetssikrede kilder. Det norske språksamfunnet trenger et nasjonalt leksikon både for demokratiets, kunnskapens og språkets skyld. Wikipedia og andre frie og anonyme nettkilder er viktige, men stiller ikke de kravene vi kan og må forvente av en nasjonal kunnskapsbase.

Venstre mener:
– at Norge trenger et nasjonalt leksikon med åpne kilder, der fagfolk går god for og står ansvarlige for innholdet.
– at en stiftelse der flere aktører stiller midler til disposisjon, er en god måte å drifte et kvalitetssikret leksikon på nett.
– at det offentlige må være en betydelig aktiv deltaker og bidragsyter i en slik stiftelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**