Skolestruktur: Kommunestyret lar humla suse til 09.april

Eidsvoll Venstre hadde i gårsdagens kommunestyremøte en interpellasjon om fremdriften i behandlingen av fremtidig skolestruktur i Eidsvoll. Venstre ville instruere rådmannen om å prioritere denne saken, men flertallet ville heller avvente en sak i formannskapets møte 09.april. Les innlegget Knut Bakkehaug holdt om interpellasjonen, her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Da kommunestyret igår 19.mars behandlet Venstres interpellasjon om den manglende fremdriften i arbeidet med å utrede og vedta fremtidig skolestruktur i Eidsvoll, var de andre partiene veldig enige i at saken er viktig. Men kommunestyret ville likevel ikke stemme over Venstres forslag om å instruere rådmannen.

Venstre hadde i tilknytning til interpellasjonen fremmet et forslag (se nederst i lenken til interpellasjonen, over) om å instruere rådmannen om å prioritere analysen av kostnadsforskjellene mellom skolene, slik at den politiske behandlingen av fremtidig skolestruktur kan sluttføres. Fristen kommunestyret vedtok før jul, om at arbeidet skulle være utført til 01.april, vil uansett ikke bli overholdt. grunnen er at hverken hovedutvalget som har ansvaret for saken eller formannskapet har prioritert å følge opp kommunestyrets vedtak fra desember om å sluttføre analysedelen av utredningen om skolestruktur.

Kommunestyret ville heller vente til formannskapets møte 09.april Da har rådmannen varslet en sak om hvilke utredninger de folkevalgte har pålagt administrasjonen å gjøre – og hva som er mulig å få til efter at flertallet (Ap/FrP) i kommunestyrets møte i desember valgte å redusere de økonomiske rammene til administrasjonen.

Dette er innlegget Knut Bakkehaug holdt i kommunestyret, om hvorfor Venstre har tatt tak i saken ved å fremme interpellasjonen:

Ordfører!

Da først hovedutvalget, så formannskapet og kommunestyret før jul, etter forslag fra Venstre gjorde vedtak om den videre fremdrift i arbeidet med fremtidig skolestruktur i Eidsvoll var vi naturlig nok fornøyd. Timeplanen var stram, og innholdet i vedtaket var ambisiøst. Men det var enstemmig. Etterpå har det ikke skjedd noe i det hele tatt. Tidsplanen var å komme med en innstilling til 01.april. Den sprekker. Derfor tar vi opp saken på nytt, i denne interpellasjonen.

Jeg vet ikke om det er mangel på politisk ledelse eller interesse, eller om det er administrasjonen som har problemer med å gjøre dette arbeidet ved siden av alt annet som skal gjøres. Men noen må få denne prosessen tilbake på sporet igjen. Det rette organ er kommunestyret, etter vår mening. La meg understreke at utfordringen er ikke å få administrasjonen til å gjøre dette arbeidet, men at hovedutvalget ikke har sørget for å prioritere å føre skolestrukturutredningen i mål; frem til endelig politisk behandling.

La meg først si at den rapporten som foreligger fra skolestrukturutvalget er veldig bra. Rapporten er et godt utgangspunkt for den politiske diskusjonen om hvordan skolestrukturen skal være i Eidsvoll i årene fremover. Den har likevel noen mangler.

Rapporten viser at noen skoler er dyrere i drift enn andre. Men det mangler en analyse av årsakene til dette. Tallene må brytes ned, slik at vi får vite hvorfor noen skoler er dyrere enn andre. Dessuten mangler det en innstilling, en prioritering. Hvilke skoleprosjekter skal vi starte med? Hvor er behovet størst for skoleplasser? Hvilke skoler har størst behov for vedlikehold, for ikke å bli stengt? Men før politikerne foretar prioriteringen og gjør vedtaket, må analysen av skolenes driftstall på plass.

Slik Venstre ser det, har kommunestyret to valg: Enten kan kommunestyret pålegge administrasjonen å gjøre denne analysen, og det er det vi foreslår her i kveld. Eller så kan kommunestyret vedta at en ekstern konsulent skal gjøre analysen. Venstre foretrekker det første. Men hvis flertallet ikke vil sørge for fortgang i saken, ved å gi administrasjonen pålegg om å prioritere analysen, er vi beredt til å stemme for et forslag om la det gå til en ekstern konsulent. Uansett må bestillingen fra kommunestyret om hva som skal gjøres, være krystallklar. Slik vi beskriver den i interpellasjonen.

Venstre har også noen oppfatninger om hvordan den politiske prosessen bør foregå i hovedutvalget og videre oppover i det politiske systemet når beslutningsgrunnlaget først foreligger. Og det kan vi komme nærmere tilbake til. Men uansett:

Denne saken er for viktig, til bare å la humla suse, ordfører!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**