– Ingenting skjer av seg selv

Helt siden jeg var liten har jeg engasjert meg i det meste. Jeg lå våken om nettene fordi jeg var så redd for hvordan framtida ville bli, og jeg ble opprørt når jeg så hvordan mennesker ikke brydde seg om hverandre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Miljøspørsmålet er – heldigvis – nesten på toppen av dagsorden til enhver statsleder, og temaer som økende sosial forskjeller opptar folk flest. Muligheten for at Venstre skal nå gjennom med sine hjertesaker har aldri vært større! Men det er skjær i sjøen…

Mye av motstanden mot miljøbevegelsen kommer fra konservativt hold, enten de heter Arbeidepartiet, Høyre eller Fremskrittspartiet. Frykten er at miljøkrav skal være en fuktig klut som demper den økonomiske veksten. Men det er jo nettopp firmaene som satser på miljøvennlige produkter som vinner markedsandeler! Japanske biler med strenge miljøkrav i hjemlandet vinner terreng i USA, mens de store amerikanske bilprodusentene som lager bensinslukere taper stort. Her hjemme foretar Elkem Solar og REC enorme investeringer i solcelleteknologi, mens tradisjonell industri sliter tungt.

Det er også enighet blant verdens klimaforskere og i FN, at verden er på vei mot en katastrofe vi ikke har sett maken til med mindre vi gjør drastiske tiltak. Kostnadene ved ikke å gjøre noe er så mye større. I tillegg rammer miljøødeleggelsene dem som sliter mest fra før!

De som sliter mest fra før her hjemme får ikke like mye av velstandsøkningen som andre. Dette skaper større sosiale forskjeller, som gir seg utslag i stadig flere barn som ikke kan være med på alt det de andre barna er med på. I Aust-Agder faller stadig flere ungdommer ut av den videregående skolen, og dette skaper problemer ved at de ikke kan få høyere utdannelse som de fleste jevnaldrende vil ta. På sikt vil det bety at de kan få problemer å sikre seg økonomisk. Det er ikke ungdommene det er noe galt, men skolesystemet som ikke er tilpasset de ulike behovene som faktisk er det.

Jeg lover at vi i Lillesand Venstre skal gjøre vårt for å sikre at miljøet, de vanskeligstilte, skolebarna og bedriftsetablere taes best mulig vare på Lillesand. Vi skal være åpne, framtidsrettede og inkluderende. Og vi trenger folk med engasjement! Det er flere enn meg som har brukt deler av barndommen på å tenke og å undre seg hvorfor ting ikke er annerledes. Hvorfor er det ingen som gjør noe? Maktesløsheten føles bare så uendelig mye større hvis man bare sitter der og ikke vet hvor man skal begynne. Det nytter faktisk å engasjere seg!

Petter Natanael Toldnæs
Leder, Lillesand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**