Forslag til uttalelse fra Venstres landsmøte: Venstre ønsker fastpsykologer

Stadig flere trenger hjelp på grunn av psykiske plager. Rogaland Venstre ønsker en reform for å etablere fastpsykologer og almennpsykologi slik vi i dag har fastleger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Rogaland Venstre har derfor fremmet forslag om følgende uttalelse fra Venstres landsmøte:

NY PSYKISK HELSEREFORM FOR ALLE SOM SLITER:
– ALLMENNPSYKOLOGI OG FASTPSYKOLOGER

Det er antatt at nærmere 800 000 nordmenn sliter med psykiske vansker på et slikt nivå at det er behov for profesjonell hjelp av kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, private psykiaterer og psykologer m.fl. Dessverre er det slik at ikke alle som har behov får det, og spesielt ungdom vegrer seg for å søke hjelp.

Kunnskap har vist at oppdagelse av tidligtegn på psykisk lidelse og faglig tidligintervensjon er nøkkelbegrep innen psykisk helsearbeid og kan hindre at alvorlig sykdom bryter ut eller redusere sykdomsperioden.

Den statlige opptrappingsplanen for psykisk helse sluttføres i 2008. Fra 2009 er det ikke lenger økning i de statlige overføringene og det er slutt på øremerkingen.

Opptrappingsreformen bør ledsages av en ny reform. Behandlingsmulighetene må først og fremst bedres betydelig i primærhelsetjenesten. I dag er det legene som har primær ansvaret for både somatiske og psykiatriske lidelser i førstelinjetjensten gjennom allmennmedisinen. Legene har ikke tid eller kapasitet til å gi pasientene tid og hyppige konsultasjoner overfor pasienter som sliter med psykisk vansker og lidelser. Det er behov for å videreutvikle satsningen på primærhelsetjenesten knyttet til allmennpsykologi og fastpsykologer etter modell av allmennmedisinen og fastleger. Utvikling av en slik tjeneste vil bidra at mennesker får et forbedret primærhelsetilbud og gi mindre press på spesialisthelsetjenesten.

Venstre vil ta initiativ overfor Storting og Regjering til å få nærmere vurdert behovet for en slik reform.

Se også artikkel i Stavanger Aftenblad her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**