Et stolt, åpent og fremtidsrettet Halden

Halden Dagblad har bedt listekandidater fra forskjellige politiske partier om å beskrive sin spesielle hjertesak foran valget. Etter å ha grublet igjennom rekken av saksområder dukker et tema opp som en fellesnevner for all politikk, å bygge et fremtidsrettet Halden slik at alle haldensere kan være stolte av hjemstedet sitt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


slik som skolens innhold, satsing på lærerne, skolebygg, eldreomsorg, kommuneøkonomi, bedre ordning for kildesortering av søppel, vedlikehold av parker og bygninger, klimatiltak, reguleringplaner som overholdes, sentrumstrafikken, og kommunens opptreden i eiendomssaker dukker et tema opp som en fellesnevner for all politikk; Å bygge et fremtidsrettet Halden slik at alle haldensere kan være stolte av hjemstedet sitt.

Nå kan det finnes belegg for å påstå at det vil vel alle politikere. Det tror jeg også, men jeg er samtidig overbevist om at Venstres tankegang er det beste grunnlaget for å lykkes. Som lista over viser, er det nok av saker å ta fatt i. Nå er det også slik at detaljerte og gjennomtenkte løsninger bare er en del av nøkkelen for å oppnå gode resultater.

I tillegg må både beslutninger og gjennomføring gjøres på en slik måte at de som berøres av tiltakene virkelig føler at deres behov er ivaretatt på en skikkelig måte. Dette gjelder for alle saksområder slik som reguleringstiltak, omsorgstjenester, skolesaker eller eiendomstransaksjoner. Enkelte saker som valg av veitraseer eller utforming av bysentrum er så omgripende at løsningene må ha bred forankring blant byens befolkning og de folkevalgte. Her holder det ikke med et knappest mulig flertallsvedtak i et av kommunens underutvalg.

Enkle tiltak for åpenhet og deltakelse
Vi kan få en god start ved å endre utvalgsstruktur og delegeringsreglement slik kontrollutvalget har foreslått. Samtidig må det arbeides målrettet med å gjøre både aktuelle og historiske saksdokumenter lettere tilgjengelige via kommunens nettsider. Den, som har behov for å vite hvilke vedtak som er fattet om for eksempel veier og bruksbegrensninger i et boligfelt, skal lett kunne finne en oversikt over aktuelle dokumenter. Det samme gjelder saker under behandling. Der skal oversikten vise hva som er gjort og hvilke behandlingstrinn man venter på.

Slik kan den interesserte og berørte innbygger selv skaffe seg oversikt over hva kommunen gjør på alle områder. Man kan se når det sist var gjennomgang av hjemmehjelpstilbudet eller siste vedtak om skoletilbud.

Disse grepene for åpenhet og oversiklighet gir et godt grunnlag for gode politiske løsninger fattet i fellesskap slik Venstre vil. Da kan vi finne varige løsninger for skoletilbudet i alle delene av kommunen. Da kan vi bygge omsorgsboliger som alle ønsker. Da kan vi få et fint kulturkvartal og en passe stor kulturadministrasjon. Da kan vi føre en klimapolitikk med forankring i befolkningen.

Et stolt Halden
Dersom jeg blir valgt, står jeg selvsagt fast på Halden Venstres program i de sakene som er behandlet her. Jeg tror samtidig at det viktigste bidraget, jeg kan gi, er til reell medinnflytelse fra innbyggerene. Her er åpenhet og oversiktlighet de viktigste grepene samtidig som de burde være enkle å gjennomføre. Dette vil klart bidra til et fremtidsrettet og stolt Halden. Da kan vi si til hverandre: "Vi slet hardt for de nye skolene, men jammen fikk vi skoler vi kan bruke lenge." eller: "Det var mange alternativer for miljøvennlige kommunale kjøretøyer, men vi fikk en løsning som andre kommuner nå begynner å ta etter." Noen kan bemerke at "I Halden er det lett å få svar på henvendelser for de ansatte vet hva som skjer" eller "Nå når Haldenvassdraget har blitt rent, har vi grunnlag for nye turistopplevelser."

Jeg er trygg på at det er grunnlag for denne optimismen i Halden. Venstre vil jobbe for å gjøre dette virkelig gjennom samarbeide med gode krefter i andre partier.

Med hilsen
Geir Helge Sandsmark,
Listekandidat, Halden Venstre

Halden Dagblad – Sandsmarks hjertesak

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**