Kommunal ledelse og maktbruk må gi mening

Kommunens saksbehandling har ved flere anledninger ført til oppgitthet og forargelse hos innbyggere og andre som er berørt av vedtakene. Nå er det ikke i seg selv oppsiktsvekkende at det arbeides med saker som kan ergre enkelte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Derfor er det desto viktigere at den politiske behandlingen skjer i full åpenhet med en oversiktlig saksgang. Spesielt i kontroveriselle saker som tomtesalg, delprivatisering av Halden havn, forfremmelser av kommunalt ansatte og plassering av drivstoffanlegg på indre havn er det avgjørende at saksbehandlingen er åpen, ryddig og god. Slik kan man redusere den evige runddansen av omkamper i form av påklaging til andre myndighetsorganer. Etter vår oppfatning er det mangel på åpenhet og uryddig saksbehandling som er hovedårsaken i alle eksemplene vi nevner her.

Bruk av makt gjennom snarveier og skjult saksbehandling, kan nok gjøre det lettere å få gjennom vedtak etter eget hode. Problemet er at selv fornuftige saksvedtak får svekket virkning ved at slett saksbehandling i seg selv fører til motstand. Dette gjelder både for den alminnelige innbygger og for de kommunalt ansatte som skal iverksette vedtakene. I svært mange tilfeller, slik som for drivstoffanlegget, blir også resultatet dårlig fordi selve saken ikke er behandlet godt nok.

Kontrollutvalget har gjort grundig bruk av tilgjengelig kompetanse for gjennomgang av flere av disse sakene. Halden Venstre vil oppfordre kommunens administrasjon og hele det politiske miljøet til å behandle kontrollutvalgets rapporter grundig og omgående. Det vil gagne hele lokaldemokratiet at disse sakene kan avsluttes på en slik måte at kommunens kompetanse blir styrket. Dette kan best ivaretas ved at man lærer av kontrollutvalgets funn og endrer praksis og delegeringsreglement. Slik kan Halden kommune legge disse sakene bak seg og konsentrere innsatsen om de utfordringene innen skole, miljø, vedlikehold og omsorg som alle er enige om at skal løses.

Kommunen må fatte vedtak og iverksette handlinger som gir mening for Haldens innbyggere. Åpenhet og oversiktlig saksbehandling er etter Venstres oppfatning selve forutsetningen for å gi mening til bruken av politisk og byråkratisk makt.

Med hilsen
Roar Günther Andersen og Geir Helge Sandsmark,
Listekandidater, Venstre i Halden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**