På tide å tenke stort

Et leserinnlegg om en positiv holdningsendring for Aurskog-Høland, publisert i
Indre Akershus Blad i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Kristin Over-Rein, Aurskog-Høland Venstre

Foto: Christoffer Biong

I onsdagens Indre skriver journalist Bergerud at i det nye kommunestyret er 16 av 35 fra Aurskog/Lierfoss. Han skriver også at det i enkelte politiske saker er en tydelig nord-sør fordeling.

Som innflytter har jeg registrert med undring at den 40 år gamle kommunegrensa fortsatt er til å ta og føle på. Selv bor jeg på Lierfoss. Da jeg prøvde meg med en spøk om at da er jeg på nøytral grunn, fikk jeg beskjed om at “der bor det jo bare raringer” (ja vel, da er man i hvert fall ikke A4). Etter å ha vært på visning på Momoen fikk vi høre av noen naboer at “jamen, det er jo Høland!”.

Som den største kommunen i Akershus er vi avhengig av levende nærmiljøer med lokalt engasjement. Det er flott at ildsjeler engasjerer seg og ønsker utvikling i sine respektive tettsteder. Det skal vi også ha. Men det må ikke gå på bekostning av kommunen som helhet. Det må ikke være slik at “hvis du får noe, skal jeg ha det også”, eller omvendt “hvis jeg ikke får noe, skal jammen ikke du ha det heller”.

Er Aurskog-Høland en sovekommune? Gang på gang får jeg høre at det nytter ikke å prøve å få til noe her i kommunen. Det sies at ingen vil slutte opp om arrangementer, ingen vil støtte nyetableringer. Pessimismen og resignasjonen er rådende. Det er en stilltiende enighet om at slik er det bare. Blir det en selvoppfyllende profeti?

Heldigvis har vi et glimrende eksempel på det motsatte, og det er Setskog. Sjelden ser man noen fra Setskog beklage seg i lokalavisa. Positive signaler utad tiltrekker seg positive personer og stå-på-vilje. Setskog er nå en av stedene med størst befolkningsvekst på Romerike. Byggingen har gitt ringvirkninger for lokalsamfunnet også i form av arbeidsplasser. Flere innbyggere har gitt større omsetning i nærbutikken, flere på fotballlaget, i korpset og så videre. Som de skriver på nettstedet www.setskog.no: Samhold, dugnadsånd og jernvilje gir positive innbyggere, som er stolte av bygda si.

Hva om vi nå utvider denne tankegangen til å omfatte hele Aurskog-Høland? Kommunens evne til å utvikle seg avhenger nå av evnen til å samle seg og tenke helhetlig. Vi må innse at alle funksjoner og bygg ikke kan finnes overalt, og at vi trenger et sterkt kommunesentrum. Nå ryktes det at folk lengst sør og nord i kommunen vil boikotte det kommende kulturhuset på Bjørkelangen og heller dra til kulturhuset i Askim eller Lillestrøm. Det kaller jeg å undergrave sin egen kommune.

Vi i Aurskog-Høland Venstre mener at satsning på flere lokale arbeidsplasser vil være av avgjørende betydning for videreutvikling og vekst. I dag pendler 40% av den yrkesaktive befolkningen ut av kommunen vår. Mange av pendlerne er folk med høyere utdanning. Dessverre finnes det knapt arbeidsplasser i privat sektor i Aurskog-Høland for denne gruppen. Det snakkes om industritomter og industriarbeidsplasser, men jammen trengs det kunnskapsbedrifter også. Eller hva med opplevelsesturisme? Med en målrettet satsning på gründere vil forhåpentligvis flere ressurssterke personer vurdere det interessant å starte sin egen bedrift i hjemkommunen.

Tall fra SSB for 3. kvartal 2007 viser at Aurskog-Høland har 1660 bedrifter. 1239 av disse (75%) har ingen ansatte, altså det er enkeltpersonbedrifter. 88% av alle bedriftene har under 5 ansatte. Bare 3% av bedriftene har over 10 ansatte. For meg synes det helt klart at en sysselsettingsvekst må ta utgangspunkt i småbedriftene. Mange av disse har antagelig et ønske om å vokse, men trenger faglig og økonomisk støtte for å få det til.

Et eksempel til etterfølgelse er bedriftsnettverket KvinneRom (Næringsnettverk for kvinner på Romerike). De har jevnlige møter med felles kompetansehevende tiltak innen f.eks. salg, markedsføring, økonomi og jus. Her har man også nettverkskredittgrupper hvor det er mulig å låne penger. Jeg er sikker på at det er mye å lære fra hvordan småbedriftene i dette nettverket samarbeider.

I min hjemkommune Steinkjer arrangeres til uka “Skaperfestivalen – en smeltedigel for kultur og næring”. Formålet er å presentere skapende krefter i fylket, enten det er gründere, skoleelever, næringslivsaktører, offentlig ansatte eller kunstnere. På årets festival har de bestemt seg for å sette galskap og kreativitet i høysetet. Aktørene vil vise hvordan kreativitet koblet med humor og sprelske påfunn kan skape noe nytt, uansett hva du jobber med.

Er det noen i Aurskog-Høland som nikker gjenkjennende til dette innlegget, håper jeg du tar kontakt med meg. Kanskje vi sammen kan starte en positiv idedugnad for bygda vår. Et ordtak sier at pessimisten får muligens rett til slutt, men optimisten har det morsommere mens hun holder på!

Hilsen en raring på Lierfoss
Kristin Over-Rein
Aurskog-Høland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**