VALG OG VERV – TANKER ETTER 10. SEPTEMBER

Valget er over. Hvem som skal sitte i kommunestyret er klarlagt. Det som gjenstår er blant annet fordeling av verv til og innenfor de forskjellige utvalg. Her er det inngått en avtale mellom alle partier unntatt SV — en avtale som først og fremst viser grovfordeling, men også kjent nominering av personer til konkrete verv. Det er to tilfeller av det siste som jeg har lyst til å sette fokus på.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Saksdokumenter

Foto: Microsoft

Tvedestrands kanskje yngste (20 år) faste representant til kommunestyret gjennom tidene har blitt nominert til Kontrollutvalget. Dette er et viktig utvalg — det ligger i navnet, men utvalget driver i liten grad med fremtidsrettet politikk — er litt bortgjemt og har tradisjonelt blitt bekledd med politikere med lang fartstid. Var det noen som sa at det var ønskelig med flere unge engasjert i politikken? — både som politikere og gjennom valgdeltagelse. Jeg deler ikke personens politiske grunnsyn, men er ikke dette en ung stemme som bør få komme frem i Livsløpsutvalget? Det er her de sentrale sakene som berører ungdom vil bli behandlet.

En av Tvedestrands fremste eiendomsutviklere er nominert som nestleder til Planutvalget. Planutvalget som nå med bindende virkning skal kunne behandle reguleringsplaner, bygge-saker m.v. Det er fint å ha med politikere som har stor kompetanse på et område, men på prinsipielt grunnlag – hva med risikoen for interessekonflikter? Forholdene er små i Tvedestrand. De forskjellige prosjektene konkurrerer delvis om de samme kundene. Størrelsen på næringsinteressene tatt i betraktning – vil det være nok at personen bare fratrer i egne saker? Skal en måtte ta hensyn til markedssituasjonen når en vurderer habilitet? Alt kommer helt sikkert til å gjøres formelt riktig, men er nomineringen politisk klok? Kan det f.eks. være at befolkningen og andre utbyggere sin tillit til at saker behandles uhildet svekkes? Med eierinteressene min familie og jeg har på Glastadheia så ville jeg aldri latt meg nominere til Planutvalget. Det ville Tvedestrand Venstre heller ikke godtatt.

Helge Solberg,
42 år,
eierinteresser på Glastadheia,
medlem i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**