Uttalelse om forsvar fra Bodø Venstre

Innspill fra Bodø Venstre til landstyremøtet 7-8.desember.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Bodø Venstres syn er i tråd med leserinnlegget til Turid Høyersten-Holm og Guttorm Holm datert 28.11.07
– Bevaring av dagens flystasjon er Bodø Venstres ønskemål.
– Ikke økning av flystøyen
– Hvis Stortinget mot Bodø Venstres ønskemål vedtar bare en hovedflyplass ønsker vi denne lagt til Evenes.

04.12.07 Styret i Bodø Venstre

******************************************

Dobling av antall jagerfly i Bodø ?

Fly, jagerfly, forsvar

Foto: Microsoft

Over lang tid har det fra Bodø kommunes side ( ordføreren og Team Bodø) vært arbeidet for å doble antall jagerfly i byen vår. Etter kommunens egne tall vil det si at antall jagerflybevegelser vil øke fra ca 2000 pr. år til ca 5000. Samtidig er det forventet at de nye fly som skal kjøpes inn fra 2015, vil ha betydelig økt støynivå i forhold til dagens fly.

Denne innsats synes å ha som utgangspunkt at det vil være positivt for Bodø og oss som bor her at byen blir base for alle landets jagerfly. Videre synes den å legge til grunn ordførerens forunderlige påstand om at "det ikke finnes flystøyproblemer i Bodø", slik han er sitert for eksempel på nettsiden til Norsk forening mot støy.

Av frykt for å bli beskyldt for å drive distriktspolitikk på forsvarsbudsjettet , er det tidligere uttalt at man kun ønsker å belyse Bodøs fortreffelighet som base for alle jagerfly i Norge. Sannhetsgehalten i et slikt motiv er ikke alltid like synlig. Og forsvarsmotivet er heller neppe spesielt tilstede i alle leire som ønsker alt lagt til Bodø. Vi har så langt nærmest inntrykk av at byen går en sørgelig fremtid i møte dersom jagerflyene skulle havne annet sted.

Ekstraisolering av boliger — men hva med utemiljøet?

Barn

Vi er i full gang med å implementere kommunens solide og fremtidsrettede oppvekst -plan " Beste byen å vokse opp i", og hvor man mener at barn bør oppholde seg mer ute,

Samtidig med dette planlegges altså en betydelig ekspansjon av en offentlig virksomhet i Bodø som gjør at støynivået blir så forverret at boliger i normal stand må etterisoleres.

Videre må vi minne om at det de senere år er lagt til rett for etablering både av ny skole, ny utebarnehage (!) og tilrettelagt for en omfattende boligbygging i flystøyutsatte boligområder. Er øket flystøy forenlig med oppvekstplanens høye mål? Planlegges det da at uteområder, barnevogner, barnehager og sykkelstier også skal etterisoleres ?

Arbeidsplasser og næringspolitikk
Bodø er i flere henseender et pressområde. Bare de siste seks årene er det etablert 2590 nye arbeidsplasser i kommunen (tall fra kommunen/Team Bodø) Dette utgjør hele 432 nye arbeidsplasser hvert år, noe som er godt over kommunens målsetting om 350 nye arbeidsplasser årlig.

I næringsmessig forstand er det riktig å si at Bodø har svært mange bein å stå på. Vi har allerede en betydelig offentlig sektor, vi er en handels- og administrasjonsby, transport- og samferdselssektoren er en stor og viktig næring, vi har en voksende marin sektor knyttet til aktivitetene på og ved Bodø havn — og vi er ikke minst i ferd med å bli en universitetsby med allerede i dag 5000 studenter og nesten 600 ansatte. I løpet av kort tid etter at universitetsstatus er på plass, er det beregnet at antall studenter vil stige til ca 8000, og antall ansatte passere 1000.

Den delen av byens næringsliv som er knyttet til private vekstkraftige kompetansebedrifter, bør etter manges mening gis sterkere prioritet i årene fremover.

Satsing i nord

høyskolen i bodø

Foto: høyskolen i bodø

De av oss bodøværinger som ikke er spesielt forsvarstrategisk begavet, synes det er noe ulogisk og skremmende å skulle anlegge hele vår jagerflybase midt i en by på nærmere 50000 sivilister. Vi snakker her om en miljøbelastende virksomhet med støy for befolkningen i nærliggende boligområder. Vi har også i tankene den risiko som er knyttet til å ha en stor militær flyplass midt i byen.

I bestrebelsene på å fremstille Bodø som best egnet som jagerflybase burde det kanskje være interessant for de ivrigste tilhengere av en slik løsning å vite at forsvarssjefen i sin forsvarsstudie beskriver Evenes som best egnet som jagerflybase rent operativt sett. Han mangler bare penger til en slik løsning.

Kanskje skulle fylkeshovedstaden, i stedet for å kjempe mot en næringsfattig distriktskommune i fylket, rekke ut en hånd til Evenes Kommune og foreslå å videreføre en todelt løsning. Og om nødvendig gå for at alle fly havner på Evenes. Bodø er da også fylkeshovedstad for den kommunen. En slik hånd kunne inneholde både forsvarpolitikk og distriktspolitikk.

De arbeidsplasser vi har i Bodø vil vi gjerne bevare. Men all fornuft sier oss at vi fortsatt kommer til å ha en trivelig og vekstkraftig by uten et eneste nytt jagerfly.

Turid og Guttorm Holm

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**