Handlingsprogram 2008 – 2011. Budsjett 2008

Sentraladministrasjonen må kutte omlag 1,7 mill. kroner neste år, oppvekst- og kulturetaten kutter 1 mill. , helse og sosialetaten kutter 2 mill. og teknisk etat kutter 1,1 mill. kroner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Fellesforslaget fra A, KrF, Sp og FrP ble vedtatt mot alternativet til Rådmannen. I dette kan en legge til at Ås Venstre var på driver for å opprettholde Lokalhistorisk arkiv med 200.000 kroner til en deltids stilling.

Innsparingsbehovet i Ås kommune er stort og det skal kuttes mer. Lånegjelden er høy og kapitalutgiftene er høye. Venstre foreslo derfor "at det lages en plan for avvikling av fond og reduksjon av kommunens langsiktige gjeld. Redusert gjeld skal kombineres med kortere avdragstid for å gjenetablere en sunn og robust økonomi i kommunen. Det er viktig å redusere gjelden i kommunen for å bedre økonomien.”

Forslaget fikk ikke flertall, men Ås Venstre mener det bør arbeides videre med en plan for avvikling av fond og reduksjon av kommunens langsiktige gjeld.

Skolen
Skolene i Ås ble spart for kutt neste år. Det er bra. Ås Venstre vil spare skolene. Ås Venstre vil styrke læreren og gi mer ansvar til den enkelte skole.

Skolen bør få en ramme å forholde seg til. Slik at rektor og Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved skolene selv kan foreslå hvordan pengene kan brukes.

Venstre vil et system der elever, lærere og foreldre har reell innflytelse på skolehverdagen innenfor rammer trukket opp av de folkevalgte. Skolens legitimitet og kvalitet hviler på — og skapes av — relasjonene mellom lærere, foreldre og elever. Det er en del av det politiske ansvaret for skolen å legge til rette for at slike relasjoner kan få god grobunn.

Det er derfor viktig at FAU tar initiativ til oppgaver og kommer med i skolens "indre liv", bidrar til at foreldrene/foresatte får mer innflytelse på skolens virksomhet, deltar i vurdering av skolen, samt skolens endring og utvikling.

Miljø
Arbeidene med regulering av Dyster Eldor II har startet. I prosjektet ligger det en fremtidig inntekt for Ås kommune ved salg. Det koster å opparbeide feltet og det må finansieres med lån.

Ås Venstre fikk gjennomslag og flertall for at

“det i arbeidet med reguleringsplanen skal det legges vekt på å utvikle et helhetlig boligområde som legger til rette for framtidsrettede løsninger innen energi (fjernvarme, energieffektive hus), kretsløsbaserte løsninger for avløp, miljøvennlig transport (gang- og sykkelveier, trasé for ringbuss) og som tilpasser tomter, lekearealer, fellesarealer til områdets naturlige vegetasjon. Arbeidet skal bidra til å nå målene i kommuneplanen innen samfunnsutvikling og boområder, og må ses i sammenheng med arbeidet med en klimaplan for Ås kommune."

Ås Venstre mener at ved å vektlegge miljø i utbyggingen av Dyster Eldor II, vil en skape et fremtidsrettet boligområde som vil bli etterspurt og nytt. Ås Venstre mener det finnes boligbyggelag eller andre interesserte utbyggere som ser mulighetene i en slik moderne utbygging for framtiden.

Venstre i Ås
Ås Venstre vil prioritere skole, kultur, miljø og sosialt ansvar. Ås Venstre vil fortsatt fremme aktuelle saker og søke samarbeid og støtte for disse i 2008.

God jul og et godt nyttår!
ønsker Ås Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**