Stopp nedleggelsen av Stensby sykehus!

Det nærmer seg snart slutten for nesten 100 års ærefull helsetjeneste for befolkningen på Øvre Romerike. Det skal kuttes i størrelsesorden 2,2 millarder kroner ved AHUS og Stensby sykehus rammes hardt!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Nannestad Venstre ønsker å ta til orde for at Stensby som fullverdig sykehus skal videreføres. Saken har skapt stort engasjement hos både politikere og innbyggere i kommunene Eidsvoll og Hurdal. Det er lett å forstå reaksjonene når så mange arbeidsplasser står på spill, samtidig som helsetilbudet i regionen bygges så kraftig ned. Det er imidlertid ikke like lett å forstå hvorfor det er så stille omkring denne saken i vår egen kommune. Det er derfor på høy tid at også politikerne i Nannestad kommune snart våkner opp og engasjerer seg i mot den planlagte "skrotningen" av sykehuset.

Det er lagt opp til kutt i størrelsesorden på 2,2 milliarder kroner for å dekke opp for det store underskuddet og de økte driftskostnadene i det nye bygget ved "Nye AHUS". Det oppleves som direkte urimelig at Stensby sykehus, gjennom de foreslåtte kuttene på 22,5 millioner for inneværende år og den planlagte helårs effekten på 39,9 millioner, skal rammes så hardt når man ser hvilke konsekvenser det får for både sykehuset og befolkningen. Nettoreduksjonen på 41 senger kan ikke sees på som noe annet enn starten på slutten for nesten 100 års ærefull helsetjeneste for befolkningen på Øvre Romerike.

Nannestad Venstre er, i likhet med Venneforeningen for Stensby sykehus ikke tilfreds med
at vi innen utgangen av 2010 kommer til å ha et av Nord-Europas mest moderne sykehus. Ved siden av å spise opp vårt eget trygge og lokale sykehus her på Øvre Romerike, vil "Helsemonsteret" "Nye AHUS" på mange måter kunne være med på å skape en bekymringsfull hverdag for mange av pasientene, hvor lengre ventetid og manglende nærhet blir en del av virkeligheten. Det har i denne saken vært litt for ensidig fokus på tall og tap av arbeidsplasser. Det er vel så viktig at pasientenes totale behov og ønsker fortsatt står i sentrum.

Vi i Nannestad Venstre gir vår uforbeholdne støtte til de ansatte ved Stensby sykehus som mener at håndteringen av denne saken må kunne oppfattes som direkte uprofesjonell. Det har i en årrekke vært raslet med sablene i forhold til sykehusdriften. De ansatte sitter igjen med følelsen av å ha blitt holdt for narr når de så sent som i oktober 2007 ble forespeilet en videreføring av dagens drift frem til 2010, for så på nyåret å våkne opp til sjokket om at sykehuset nærmest skulle legges ned over natten. Vi har stor forståelse for den maktesløsheten og de frustrasjonene de gir uttrykk for.

Det er ved siden av det statlige løftebruddet vi her er vitne til, i forhold til "Soria Moria"-erklæringen fristende å legge til at "Nye AHUS" i denne sammenhengen, foruten "skrotningen" av Stensby sykehus, representerer lite nytt for vår del i Nannestad kommune, da vi er godt kjent med hva det vil si å ha dårlig økonomi. Vi oppfordrer derfor alle kommunene på Øvre Romerike til å stå sammen om å verne om Stensby sykehus, samtidig som vi sørger for å få jaget helseminister Sylvia Brustad ut på banen, slik at hun kan ta på seg det ansvaret hun faktisk har med å komme frem til en bedre løsning i denne saken.

Med hilsen
Per R. Lien og Marit Dalsheim
Nannestad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**