Offentlig finansiert tannhlesetjeneste

Alstahaug Venstre fremmer følgende forslag til resolusjon fra Nordland Venstre sitt årsmøte 2.-3. februar 2008:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Svenskene vil i løpet av våren 2008 få en ny tannhelsereform. Denne reformen vil redusere kostnadene drastisk for de svenske pasientene. Den svenske stat vil som følge av reformen få fordoblet sitt årlige tannhelsebudsjett fra tre milliarder kroner til over seks milliarder kroner. Det svenske forslaget tar sikte på å gi lik refusjon for alle aldersgrupper.

Til våren skal også det norske forslaget til tannhelsereform legges fram. Helse- og omsorgsdepartementets forslag til ny reform ventes ikke å vise den samme vilje til å gjøre noe effektivt for tannhelsen hos alle pasienter som har store tannlegeregninger. Helse- og omsorgsdepartementet ønsker derimot kun å gi et effektivt offentlig bidrag til “særlige utsatte grupper”, som rusmisbrukere og sinnslidende. Nordland Venstre mener dette ikke er nok. En offentlig finansiering av tannhelsebehandlingen må snart komme på plass.

Nordland Venstre ønsker derfor å arbeide for en økonomisk satsing på gratis tannhelsebehandling for grupper med svak økonomi, deriblant minstepensjonister, rusmisbrukerer, kronikerer og langtidsmottakere av sosialhjelp.

I tillegg ønsker Nordland Venstre å arbeide for at tannhelsebehandling sidestilles med legebesøk, slik at alle kan få refusjon med et egenandelssystem. Nordland Venstre mener det er urimelig at nødvendig behandling av tenner og sykdommer i munnhulen skal behandles atskilt fra andre sykdommer og atskilt fra det offentlige helsevesenet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**