Venstre sier: Sats på utdanning og skole!

Fremtidens samfunn må bygges opp av mennesker som har evnen til å tenke nytt. For å kunne tenke nytt, må folk ha en solid basiskunnskap om samfunnet slik som det er i dag. Ferdigtygde floskler og myter løser ikke framtidige utfordringer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Skolebarn

Foto: Microsoft

Skolen må lære elevene til å bli selvstendige personer som ikke er redde for å utfordre autoriteter og vedtatte sannheter.

I dette ligger også at skolen må gi elevene kunnskap som et grunnlag slik at de kan tenke nye tanker selv. En skole som bygger på liberale verdier, er en skole uten rasistiske holdninger. Toleranse, men ikke bevisstløshet! Det må settes krav til elevene i takt med deres modning og alder, og samtidig må elevene få mulighet til å sette preg på sin egen skolehverdag gjennom medbestemmelse.

Det er viktig at elevene har respekt for autoriteter, men ikke en hver form for autoritet! Elevene skal tenke selv, og når de kommer ut for en autoritet som ikke samtidig inneholder gode verdier, er det riktig at de reagerer.

Den norske skolen må bygge på respekt for individet og fellesskapet. Skolen skal være en felles møteplass for barn med ulik sosial, økonomisk og kulturell bakgrunn.
Det er også viktig at skolen frigjøres og ikke kveles av byråkratisk detaljoverstyring.
Nedslitte skoler med manglende vedlikehold fører til at elevene ikke synes det er så farlig å la være å ta vare på skolen sin. Den er jo så stygg i alle fall!

Mange mener at den norske grunnskolen i dag passer bedre for jenter enn gutter. Derfor er det viktig å få en god balanse mellom antall kvinnelige og mannlige lærere.
En kan også få en mistanke om at skolen etter hvert inneholder flere teoretiske fag fordi utstyr til praktiske fag som for eksempel sløyd og skolekjøkken, koster mer. Mange gutter og en del jenter er interessert i å drive med noe som beskjeftiger både hjernen og hendene. Hvis hele skoledagen er full av kun teori, vil det lett føre til uro i timene.

Til slutt: Alle skoledager bør inneholde noe kroppsøving. Dette er viktig både for helse og for trivsel.

Fred Fredriksen
Leder, Sande Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**