Venstre ønsker ny ekteskapslov

I dag overleverte pastor Sten Sørensen fra Lyngdal Stortinget nesten 50.000 underskrifter mot regjeringens forslag til ny ekteskapslov. Likevel står Venstres stortingsgruppe fast i sin støtte til regjeringens forslag. – For et liberalt parti er det en selvfølge å behandle mennesker likt uavhengig av seksuell legning, sier nestleder i Sør-Trøndelag Venstre, Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Les mer om underskriftsaksjonen her.
Venstre sikrer flertall for likestilling
Regjeringen sendte ut sitt forslag til en felles ekteskapslov før sommeren. Når Stortinget får loven til behandling, vil Venstre bidra til å sikre flertall i Stortinget for loven som likestiller homofile og heterofile.

 Kampen for like rettigheter mellom homofile og heterofile er langt fra vunnet enda, sier Guri Melby.

Kampen for like rettigheter mellom homofile og heterofile er langt fra vunnet enda, sier Guri Melby.

– Disse kampanjene mot en kjønnsnøytral ekteskapslov har bare gjort meg mer overbevist om at vi trenger denne loven, ikke minst fordi kampen for like rettigheter mellom homofile og heterofile langt fra er vunnet enda, sier Melby.

I tillegg til at den nye loven fører til en likestilling mellom partnerskap og ekteskap, vil den også gjøre det mulig for homofile å adoptere. Dette synes Melby er positivt. – Ingen har rett til å adoptere, men for Venstre er det naturlig at homofile skal kunne vurderes som adopsjonsforeldre på lik linje med heterofile, påpeker hun.

Venstres programformuleringer
I Venstres program for stortingsperioden 2005-2009, står det følgende om likestilling av partnerskap og ekteskap:

"Venstres familiepolitikk er tuftet på sosialliberale grunnverdier. Vi ønsker et samfunn som likebehandler homofile og heterofile. Venstre ønsker å likestille ekteskapet og partnerskapet. Venstre går derfor inn for at en felles juridisk ekteskapsinngåelse erstatter både dagens vigsel og gjeldende partnerskapslov. Den nye ordningen vil ikke sette noe krav til noen form for seremoni, men la det være opp til det enkelte tros- og livssynssamfunn å avholde egne ekteskapsseremonier.

Ved å innføre en felles ekteskapslovgivning vil også lesbiske og homofile få de samme adopsjonsretter som andre. Ingen har rett til å adoptere, men homofile skal på lik linje med andre kunne vurderes som adoptivforeldre. Det er barnas beste som alltid skal ligge til grunn ved vurdering av adoptivforeldrenes evne til å gi barna en god oppvekst, ikke sivilstatus eller seksuell legning."

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**