Regjeringen vil ikke gi kommunene høringsrett

Statsråd Bjarne Håkon Hansen skriver som svar på spørsmål fra Venstres Leif Helge Kongshaug at Regjeringen er skeptisk til å gi kommunene høringsrett ved etablering av asylmottak. – Vi er skuffet over svaret og innstillingen til statsråden, sier Helge Hamre i Volda Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Etter initiativ fra Volda Venstre stilte Leif Helge Kongshaug i juni skriftlig spørsmål til arbeids og inkluderings inisteren der han tok til orde for at kommunene børe bli formell høringsinnstans ved etablering av asylmottak og dessuten at det bør innføres en ankemulighet i slike saker for kommunene. (Se egen sak her)

Venstre er, til forskjell fra Fremskrittpartiet, enig med Regjeringen i at asylpolitikken er et nasjonalt ansvar og at vedtaksmyndigheten må ligge på nasjonalt nivå, men vi ønsker at kommunene må få en formell rolle og sterkere innflytelse på vedtakene.

Leif Helge Kongshaug på talerstolen under Venstres Landsmøte 2008 (croppet versjon).

Foto: Christoffer Biong

I sitt svar til Kongshaug datert 20. juni, skriver statsråden blant annet:

– Representanten Kongshaugs spørsmålet gjelder kommunen som formell høringsinstans. Han legger til grunn at avgjørelsen om opprettelse av asylmottak må ligge på nasjonalt nivå. Det siste er jeg enig i. Jeg er opptatt av at samarbeidet mellom staten og kommunene skal være best mulig i spørsmål om etablering av mottak. Likevel er jeg i utgangspunktet skeptisk til å gi kommunene en rolle som formell høringsinstans i slike saker. Grunnen til det er at jeg er redd en slik prosedyre vil kunne føre til at det blir meget vanskelig å tilpasse kapasiteten til raske endringer i behovet for plasser. Da måtte man eventuelt akseptere en lavere kapasitets-utnytting, med de økonomiske konsekvenser det måtte ha.

Både Leif Helge Kongshaug og Volda Venstre er skuffet over svaret. At Regjeringen er skeptisk til å gi kommunene høringsrett har vi vanskelig å forstå. Innvendingen fra statsråden om at prosedyren blir vanskelig har også Kongshaug kommentert i sitt brev, og han skriver at dette medfører noe stort problem med bruk av korte tidsfrister o.s.v.:

– Ulempen med dette oppveies uansett ved at en får en grundigere saksbehandling og bedre lokal forankring av vedtakene i folkevalgte organ ved etablering av asylmottak, skriver Kongshaug.

Statsråden kommenterer videre i sitt brev at han er opptatt av at etablering av mottak skjer i samarbeid mellom statlige myndigheter og kommunene, og han oppfordrer kommuner om å legge inn tilbud og drift av mottak, eventuelt å inngå intensjonsavtaler med UDI om fremtidig drift av mottak.

– Det viktigste er ikke hvem som driver mottakene, men at de blir drevet godt og med tilstrekkelige ressurser, sier Jens Johan Hyvik i Volda Venstre. Når det gjelder spørsmålet om etablering er vårt primære hensyn kommunens innflytelse i godkjenningsprosessen, og ikke hvem som driver mottaket, fortsetter han.

Ut fra signalene som gis i svaret fra statsråden vil likevel Volda Venstre vurdere om det kan være aktuelt for Volda kommune å engasjere seg i drift av asylmottak.

Statsråden kommenterer overhodet ikke spørsmålet om ankemulighet for kommunene.

Svarbrev fra statsråd Bjarne Håkon Hansen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**