Psykiatritilbudet i Aust-Agder — rasles det med sablene om nedbygging?

Dagens, og ikke minst morgendagens, helsevesen vil i økende grad stå overfor de utfordringer som ligger i det professor Peter Hjort omtaler som “den 3. bølge”. Han uttaler at vi nå har grep om infeksjonssykdommmene, vi er i ferd med å få kontroll på livsstilssykdommene; nå kommer “samsykdommene”. I dette begrepet ligger mye av det vi oppfatter som psykisk sykdom. Vi ser klare tegn til at denne type lidelser øker i dagens samfunn og det er da med stor uro jeg konstaterer at opptrappingen innen området psykisk helsevern ved Sørlandet sykehus er stagnert i 2008.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


En døgnpost ved psykistrisk avdeling i løpet av inneværende år trappet ned fra døgnavdeling til dagavdeling og nå rasles det med sablene om nedlegging av det psykistriske senteret på Byglandsfjord.Vi er fortsatt inne i planperioden for opptrapping innen psykisk helsevern og det tilføres øremerkede midler fra staten til dette arbeidet, men hva skjer i Aust —Agder?
Ved Sørlandet sykehus er det i 2008 “lånt” 19 millioner fra psykistrisk avdeling til sykehusets somatiske enhet. På grunn av sykehusets økonomiske situasjon er det ikke realistisk å tro at disse pengene vil bli tilbakeført til psykiatrisk avdeling i 2009. Er det så at opptrappingmidlene til psykisk helsearbeid ved sykehuset er blitt somatikkens “sareptas krukke”?
Dersom disse pengene ikke tilbakeføres til psykistrisk avdeling, skal det ikke så mye fantasi til for å forstå at det vil bli svært vanskelig å opprettholde dagens tjenestetilbud — og det er kanskje her tanken om nedlegging av psykiatrisk senter på Byglandsfjord kommer inn i bildet?
Dersom vi skal få den utvikling og styrking av tjenestetilbudet innen psykisk helsevern som er tiltenkt gjennom økte ressurser til tjenesten, er det en forutsetning at midlene ikke omdisponeres ved sykehuset og benyttes til styrking av somatiske tjenester.

Anne Midtlien

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**