Landsstyret innvarsler økt fokus på skole og forskning

Venstres fokus på skole og forskning dreier seg om å skape muligheter for alle i en moderne kunnskapsøkonomi, sier Lars Peder Nordbakken, som deltok på helgens landsstyremøte som møtende varmedlem til sentralstyret i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Landsstyret vedtok en uttalelse om skole og en om forskning. Disse kan du lese nedenfor:

Uttalelse: Krafttak for læreryrket
28.09.2008 Venstres landsstyre vedtok i dag en uttalelse om å styrke lærerutdanningen og læreryrket.

Lærer

Bekymret for lærerrekrutteringen
Venstre er bekymret for lærerrekrutteringen, ikke minst på bakgrunn av det lave antall søkere til lærerutdanningene i år og den relativt høye snittalderen på lærerne i skolen. Venstre frykter den sviktende rekrutteringen kan føre til enda større lærermangel i fremtiden. Løsningen for å få flere til å velge læreryrket er å løfte opp lærernes betydning og status i et moderne kunnskapssamfunn. Dersom norsk skole skal ha de beste lærerne, må målet være at lærernes status må heves til det statusnivået som legene har i dag.

Halvparten over 50 år
Tall fra Utdanningsforbundet dokumenterer at halvparten av lærerne i den videregående skolen er over 50 år. I løpet av en tiårsperiode vil man derfor trolig måtte erstatte et betydelig antall lærere i den videregående skolen. Det er høyst usikkert om antallet nyutdannede lærere vil kunne kompensere for disse utviklingstrekkene.

Flere lærere før utvidet skoledag
Statsrådsduoen Bård Vegard Solhjell og Tora Aasland mangler ambisjoner på vegne av norsk skole når de ikke evner å vise handlekraft mot den sviktende rekrutteringen til læreryrke. For Venstre er det uforståelig at regjeringen utvider skoledagen uten at man først sørger for å ha på plass nok lærere.

Stipend for å ta pedagogikk
Venstre mener staten må legge forholdene til rette for å få flere til å bli lærere, og skape flere deltidsutdanninger og desentraliserte opplegg for formålet. Men nye yrkesgrupper trenger tilleggsutdanning før de kan jobbe som lærere. Her mener vi staten kan bidra gjennom å utbetale stipender for å ta tilleggsutdanning innenfor pedagogikk.

Helhetlig plan
Venstres landsstyremøte mener derfor det er åpenbart et behov for en nasjonal og helhetlig plan for å rekruttere nye lærere, og i større grad beholde eldre lærere. En nasjonal rekrutteringsplan for lærere med bl.a følgende tiltak må derfor på plass:

Rekruttering av lærere fra andre relevante yrker: Etablere særskilte pedagogiske kvalifiseringsstipend og/eller nedskriving av studielån for å få masterutdannede til å ta tilleggsutdanning i pedagogikk
En endret og utvidet allmennlærerutdanning med mer faglig fordypning og mer praksis.
Systematisk videreutdanning for alle lærere i alle fag (et kompetanseår).
Seniortiltak for å beholde verdifull kompetanse i skolen: Ifølge tall fra Utdanningsforbundets medlemspanel ønsker så mange som tre av fire lærere å arbeide etter fylte 60 år, men mange opplever at det i liten grad legges til rette for dette.

Uttalelse: Venstre krever forskningsløft i statsbudsjettet
27.09.2008 Venstres landsstyre vedtok i dag å trappe opp forskningsinnsatsen.

Forskning, innovasjon

Regjeringen blottet for ambisjoner
Den rødgrønne regjeringen har gjennom tre år demonstrert at den er blottet for ambisjoner på forskningens vegne. Kutt i bevilgningene til universitetet og høyskoler, en altfor svak satsing på Forskningsfondet, næringsrettet forskning, samt svekkelsen av den vellykkede SkatteFUNN-ordningen vitner om en manglende forståelse for viktigheten av å satse på morgendagens verdiskaping.Venstre etterlyser politisk evne til å se forskningens betydning, og politisk vilje til å prioritere forskning og kunnskap i statsbudsjettet som legges frem.

Investerer i fremtiden
For Norge har muligheten til å investere i framtida sjelden vært større. Forskningen både er og skal være nyttig for samfunnet. Vedvarende og sterk satsing på utdanning og forsking er nødvendig for å sikre verdiskaping og velferd, miljø, demokrati og et innovativt og nyskapende næringsliv. Fri forskning, fri debatt og kritisk tenkning er grunnpilarer i arbeidet med å utvikle samfunnet til det bedre. Forskning er en viktig forutsetning for ny kunnskap, for vår kultur, for menneskelig dannelse og for å utvikle frie, tenkende borgere.

Urovekkende signal
Nylig kunngjorde statsråden med ansvaret for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland, at den varslede stortingsmeldingen om rekruttering av forskere er avlyst. Det er et svært urovekkende signal at Regjeringen utsetter nødvendige investeringer og tiltak rettet mot norsk forskning. Forrige uke varslet forskningsministeren at det kommer en stortingsmelding om forskning først i 2009. Det er vel og bra at det kommer en stortingsmelding om forskning, men Venstre mener at den rødgrønne regjeringen først og fremst burde konsentrere om å oppfylle forpliktelsene som ligger i den gjeldende forskningsmeldingen fra 2005.

Frykter norsk forskning taper terreng
Venstre frykter at norsk forskning står i fare for å tape terreng internasjonalt dersom ikke forskningsinnsatsen trappes opp betydelig. Det vil bli lagt merke til i våre naboland at rike olje-Norge ikke satser på såkorn for framtida.

Utfordrer finansministeren
Siden statsråd Aasland ikke virker å ha gjennomslag i egen regjering utfordrer Venstre både finans- og statsministeren til å komme på banen og tydeliggjøre hvor viktig forskningen og høyere utdanning er fro samfunnet og den fremtidige verdiskapingen.
Skal den rødgrønne regjeringen ha den minste grad av troverdighet i kunnskapspolitikken er det behov for et omfattende forskningsløft i statsbudsjettet for 2009. Dette inkluderer blant annet:

Minimum 520 nye stipendiatstillinger
Opptrappingsplan for vitenskapelig utstyr i tråd med anbefalingene fra Norges forskningsråd
Styrking av SkatteFunn-ordningen og annen næringsrettet forskning
Økte basisbevilgninger til unviseriteter og høyskoler, samt instituttsektoren
Forskningsfondet må økes til 150 mrd. i 2010 og i langt større grad gjøres mer fleksibelt, og ikke brukes som regulært driftsfond slik Regjeringen har lagt opp til, men til nye og strategiske satsinger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**