Venstres første innspill til budsjettet for 2009

2009 blir et krevende budsjettår. Vi ber om klare prioriteringer og nytenkning – og en grundig gjennomgang av de høye IKT-kostnadene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Storsatsingen på skolebygg, og spesielt byggingen av den nye ungdomskolen på Vestjordet er et stort økonomisk løft for Gjerdrum kommune.

Den nye ungdomskolen tar form

Bildet viser den nye ungdomskolen på Vestjordet, som nå begynner å ta form.

Venstre mener det derfor er svært viktig at Gjerdum kommune i budsjettet for 2009 foretar klare prioriteringer og tenker nytt på en rekke felter for å sikre kommunens økonomiske handlefrihet for de nærmeste årene.

Her kan du lese hele Gjerdrum Venstres innspill til styringssignaler og prioriteringer til kommunebudsjettet for 2009, slik det ble remlagt på kommunestyrets møte 25. juni 2008

Overordnete handlingsregler

Venstre mener det er viktig at budsjettet for 2009 bidrar til å sikre handlingsfriheten i kommunens økonomi i årene fremover, slik at netto driftsresultat over tid ligger på 3-5 % – i tråd med fylkesmannens anbefaling.

Vi vet allerede nå at kapitalkostnadene vil øke kraftig i de nærmeste årene som følge av store investeringer, i første rekke i skolebygg. Dette vil sette driftsøkonomien i kommunen under betydelig press. Venstre mener derfor det er overordnet viktig å legge opp et økonomisk opplegg for 2009 som tar hensyn denne utviklingen på en ansvarlig og offensiv måte:

1. Det bør utvises betydelig forsiktighet med å vedta igangsettelse av flere store kommunale investeringsprosjekter i tiden fremover.

2. Det er viktig å foreta en fordomsfri vurdering av alle relevante muligheter for å produsere og levere tjenester på nye og bedre måter, slik at Gjerdrum kommunen i økende grad lykkes med å levere flere og bedre tjenester overfor sine innbyggere.

3. Det er viktig å ha et aktivt forhold til utviklingsoppgaver som i særlig grad påvirker Gjerdrum kommunes langsiktige økonomiske utvikling — spesielt i forhold til næringsutvikling og kommuneplanlegging, med særlig blikk på den fremtidige utviklingen i det sentrale Ask-området.

4. Det er viktig at administrasjonen i sine saksunderlag og fremlegg bidrar til størst mulig åpenhet og klargjøring av hvor følsom driftsøkonomien i Gjerdrum kommune er for endringer i viktige rammebetingelser og utviklingstrekk — for de nærmeste 3-4 årene.

Styringssignaler og innspill på prioriteringer for 2009

Gjerdrum Venstre vil i denne sammenheng vektlegge følgende fire hovedpunkter i vårt innspill til styringssignaler og prioriteringer til grunn for budsjettet for neste år:

1. Vi vil prioritere styrking av innholdet i skolen, med særlig vekt på å øke lærertettheten i skolen, samt støtte opp under lærernes videreutdanning og utvikling som pedagoger og kunnskapsformidlere.

2. Kombinasjonen av meget høye IKT-kostnader og tidvis lav kvalitet på tilgjengeligheten til grunnleggende arbeidsverktøy er urovekkende. Kostnadene synes å være uforholdmessig høye. Alternativer til Digitale Gardermoen må vurderes, slik at Gjerdrum kommune setter seg i stand til å foreta et informert valg av IKT-leverandør for fremtiden, og senest innen frist for fornyelse/avslutning av kontrakt med Digitale Gardermoen.

3. Utgiftsveksten innen planområdet rehabilitering og omsorg er lagt opp til å øke med hele 11,2 % fra 2007 til 2008 (budsjett). Området er også preget av høyt sykefravær og høy turnover. Venstre mener det er viktig å få gjennomført en grundig analyse av området med sikte på å identifisere muligheter for forbedringer og kostnadseffektivisering av driften, og forventer at noen grep tas allerede i tilknytning til budsjettet for 2009.

4. Økt kvalitet og økt effektivitet gjennom innovasjon og nytenkning i løsningen av kommunale oppgaver: Venstre mener vi bør tilstrebe mer nytenkning og mer eksperimentering med nye løsninger på en rekke områder i Gjerdrum kommune. Ett eksempel er å bygge videre på Frivillighetssentralen, og se på nye muligheter til å koble aktivitetssøkende seniorer med uløste oppgaver. Et annet område er knyttet til ny organisering og nye måter å produsere og levere kommunale tjenester på. Et tredje er knyttet til nye samarbeidsmodeller med både innbyggere, frivilligheten og næringslivet — knyttet opp mot tjenester som gir innbyggerne tjenester av økt opplevd kvalitet. Vi tror det finnes mange muligheter som.

Gjerdrum 25. juni 2008,

Lars Peder Nordbakken
Gjerdrum Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**