Venstres forslag om evaluering av klimaplan nedstemt

Etter gjentatte etterlysninger fra Venstre ble det endelig vedtatt å revidere Haldens klimaplan. Her finner du Geir Helge Sandsmarks innlegg og forslag til vedtak i hovedutvalg for nærings- og miljøpolitikk 28. oktober.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Innlegg om klimaplan

Utvalgsleder.

Det er gledelig at vi når ser at arbeidet med revidert klimaplan er i gang. Jeg er også glad for at man legger opp til en planprosess med medvirkning fra borgerne. I store trekk oppfatter jeg den foreslåtte prosessen som fin, men med noen kommentarer.

Det vises flere ganger til eksisterende klimaplan. Så vidt meg bekjent er det ikke gjort noen vurdering av hvilken effekt denne planen har hatt. Jeg foreslår derfor at slik evaluering utføres som en del av den planprosessen vi nå har til behandling. Mer konkret ber jeg plangruppa om å besvare følgende spørsmål under arbeidet:

Hvilke tiltak fra eksisterende klimaplan er iverksatt?
Hvilken effekt har disse hatt?
Hvilke tiltak er ikke iverksatt og hvorfor har disse blitt utelatt?

Det er også slik at mange andre kommuner jobber med klimaarbeidet. For eksempel haddee Fredrikstad en plan fra 2002 som ble oppdatert i fjor. Det kan slik være en ide å velge en kommune, for eksempel anbefalt av KS eller ENOVA, som et eksempel der man kunne bli orientert om deres arbeid for å kunne lære av dette.

Jeg har også et spørsmål til dette utvalgets rolle. På side 12 foreslås det først at hovedutvalget for nærings- og miljøpolitikk er foreslått som referansegruppe. Lenger nede, i punktlista over utvalgets rolle heter det: "Være representert i referansegruppa". Jeg forslår at formuleringene harmoneres slik at andre punkt i lista blir "være referansegruppe"

Forslag til endret tekst i vedtak for sak PS 2008/11 i møte for Hovedutvalg for nærings- og miljøpolitikk 28.10.2008:

Planprogrammet ….. legges ut på høring innen 5. november med følgende presiseringer.
Revidering av klimaplanen omfatter også rapportering av oppnådd status på tiltak i gjeldende plan fra 2002.
Hovedutvalg for Nærings- og miljøpolitikk fungerer som referansegruppe for prosjektet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**