Grønn tråd i Venstres budsjett

Det går en grønn tråd gjennom Venstres alternative statsbudsjett. Finanskrisen er en anledning til å vri økonomien i miljøvennlig retning.
-Den største krisen vi står overfor er klimakrisen. Derfor er det viktig å benytte anledningen, når den gamle økonomien er i ulage, til å skape en grønnere økonomi og et mer miljøvennlig samfunn, sier Gunnar Kvassheim, stortingsrepresentant for Venstre fra Rogaland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**



Fra rød til grønn skatt

Venstre utfordrer regjeringen til å bli med på en grønn omlegging av skatte- og avgiftssystemet.
– Vi vil legge om skatteopplegget fra rød til grønn skatt. Det betyr mindre skatt på arbeid og mer skatt på forbruk, sier Kvassheim.
I første omgang er det snakk om å veksle tre milliarder skattekroner.

Miljøvennlig transport og ny teknologi
Venstre vil også øke innsatsen på jernbane, til sammen en milliard kroner til såkalt miljøvennlig samferdsel og til trafikksikring.
Grønn teknologi: I tråd med ambisjonene om en mer miljøvennlig innretning på budsjettpolitikken, foreslår Venstre å opprette et nytt statlig investeringsselskap, Klimatek, som skal bidra til utvikling av ny klimateknologi. Selskapet skal også drive rådgiving og hjelpe til med miljøvennlig omstilling av bedrifter. Selskapet skal ha en investeringskapital på en milliard kroner, og staten og private bør bidra med like mange penger, mener Venstre.

Mer til forskning

Venstre prioriterer også forskning og utdanningssektoren, og mener at også det er god medisin i en økonomisk omstillingstid.
Konkret vil Kvassheim og Venstre bruke halvannen milliard mer enn regjeringen til forskning og høyere utdanning. I tillegg foreslår Venstre å styrke fondsbeholdningen i Forskningsfondet med 28 mrd. kroner utover Regjeringens forslag.
Kvassheim understreker at ikke minst nye universitet som Stavanger vil nyte godt av disse ekstrapengene.

Kompetansetiltak og rekruttering av lærere
I denne pakken ligger det også 350 ekstra millioner til kompetanseheving av lærere og 200 ekstra millioner til rekruttering av nye lærere.
– Dersom forslagene fra Venstre får flertall, innebærer det at det samlet vil bli satset en milliard kroner på flere og bedre lærere i 2009, sier Gunnar Kvassheim.

Les mer i Aftenbladet her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**