Venstre ble gitt rett om nærradiokonsesjoner

Kulturdepartementet har gitt beskjed om at det skal tillates to 24/7 konsesjoner i Stavanger. Dermed har Venstre fått rett i sin kritikk av konsesjonstildelingen som kunne ført til nedleggelse av den etablerte Radio 1 Stavanger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Venstre mente avgjørelsen om å kun tillate en kommersiell radiostasjon i byer som Haugesund og Stavanger var meningløs. Til sammenligning tillot Medietilsynet tre 24/7 konsesjoner i Trondheim og to i Bergen. Nå har kulturdepartementet snudd. Radio 1 får søke på ny. Antall døgnbaserte konsesjoner i Stavanger blir doblet til to.

– Det som nå skjer i forhold til konsesjoner i Stavanger er fornuftig, sier fylkesleder Helge Solum Larsen i Venstre. -Vi kunne umulig være tjent med å gå tilbake til tiden før medialiberaliseringen på 1980-tallet. Det må være klart at godt etablerte lokale nærradiostasjoner har en helt naturlig plass i mediabildet, sier han.

Mediatilsynets nå omgjorte avgjørelse, ble fattet etter et vedtak i Stortinget fremmet av den sittende rødgrønne regjeringen. Venstre stemte mot forslaget.
Venstres Gunnar Kvassheim var den eneste stortingsrepresentanten fra Rogaland som tok til orde for å gi rom for to kommersielle radiostasjoner da saken var til behandling.
Kvassheim sa blant annet da Stortinget behandlet saken 1. april 2008: “Når det gjelder nærradio, skal man legge til rette for den ene kommersielle aktøren og man skal ikke bare gi denne sendetid, men man er også redd for at det kommersielle grunnlaget blir splittet opp med to. Det er altså en type begrunnelse når det gjelder aviser — man kan bruke titalls millioner kroner på enkeltaviser for å få mangfold, mens man her lager et regelverk som kan utelukke et mangfold de få plassene man har mulighet for to kommersielle aktører. Jeg håper at man i det videre arbeidet vil beholde denne åpningen — det er snakk om noen få plasser i landet — og jeg tror det vil være viktig for disse lokalsamfunnene at muligheten for to parallelle tilbud beholdes.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**