Bekymret for forlenget drift ved Sellafield

Gunnar Kvassheim var sammen med miljøvernministeren på besøk ved Sellafield anlegget tidligere denne uken. Der gav de begge uttrykk for bekymring over signalene om forlenget drift av THORP utover tidligere planer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Gunnar Kvassheim

Foto: Rune Kongsro

– Det er grunn til å se optimistisk på sikkerhetsnivået på anlegget, men vi er tydelige overfor engelske myndigheter om at en forlenget drift må unngås, sier Gunnar Kvassheim.

Forlenget drift
Da Venstres stortingsgruppe besøkte Sellafield-anlegget i fjor høst fikk Venstre bekreftet at løftene om avvikling av driften ved THORP innen 2010-11 ikke står ved lag. Driften forlenges til 2015 gitt normal produksjon ved anlegget.

– Dessverre er det slik at det all grunn til å forvente drift flere år ut over dette. Derfor er det all grunn til å opprettholde trykket overfor engelske myndigheter på at en forlenget drift må unngås. Det radioaktive materialet bør lagres — ikke gjenvinnes, understreker Gunnar Kvassheim.

Sellafield-anlegget.Fakta: Sellafield og THORP
Ligger i Nordvest-England. Etablert i 1950 med navnet Windscale. Skiftet navn til Sellafield i 1988, da Windscale hadde blitt et særdelesbelastende navn etter mange og store ulykker. Skal ta seg av flere tusen tonn lagret radioaktivt avfall. Radioaktivt avfall fra Sellafield er i årevis dumpet i Irskesjøen. Thorp-anlegget på Sellafield er et anlegg for reprosessering av brukt atombrensel. I 2005 ble anlegget stengt etter at det ble oppdaget en stor lekkasje. Britiske myndigheter vil gjenåpne anlegget. Reprosessering av brukt atombrensel ved Thorp fører til opphopning av store mengder flytende høyradioaktivt avfall. Ifølge norske miljømyndigheter utgjør anlegget et meget stort forurensningspotensial, og større utslipp kan få alvorlige konsekvenser også for Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**