Thor fikk snøballen til å rulle

En interpellasjon i kommunestyret 25. mars fra Venstres Thor W Togstad fikk Earth Hour ballen til å rulle i Gjerdrum. Lørdag kl 2030 markeres for første gang Earth Hour i Gjerdrum!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Kl. 20.30 vil ordfører holde tale på Ungdomshuset. Etter dette går det fakkeltog i Ask, fra Ungdomshuset og tilbake til Ungdomshuset. Etter endt fakkeltog vil klubben være åpen med “åpen cafè” frem til kl. 23.00.

Her er interpellasjonen som Thor holdt i kommunestyret onsdag 25. mars, og som satte snøballen i bevegelse:

Interpellasjon til ordfører i kommunestyremøte 25. mars 2009

Denne interpellasjonen gjelder "Earth Hour" og Gjerdrum kommunes deltakelse i denne.

"Earth Hour" begynte som en lokal kampanje i Sydney for to år siden, og har utviklet seg til en verdensomspennende klimakampanje. Hvert år slukkes lyset i en time over hele verden den siste lørdag i mars, og i år er "Årets time" satt til lørdag 28. mars kl 20 30 norsk tid. Initiativtager til "Earth Hour" er den globale miljøorganisasjonen WWF — World Wide Fund for Nature, og så langt har over 1000 byer i 75 land meldt seg på kampanjen, Det er allerede bestemt at en lang rekke ikonbygg som vil bli mørklagt, deriblant Eiffeltårnet, Operaen i Sydney, Akropolis i Athen, Golden Gate-broen i San Francisco, Colosseum i Roma, Frelserstatuen i Rio de Janeiro og Niagara-fossen for å nevne noen.

Også her i Norge er støtten til kampanjen overveldende, og en rekke norske landemerker vil delta som Stortinget, Den Norske Opera, Akershus slott, Oslo Plaza og Oslo Rådhus for å nevne noen. Og støtten kommer fra mange hold inklusive politiske partier, departementer, kommuner og fylkeskommuner, organisasjoner, bedrifter og skoler. I vårt nærområde har Akershus Fylkeskommune gitt sin støtte sammen med flere kommuner i Akershus hvorav Eidsvoll, Nannestad og Skedsmo kan nevnes på Romerike.

Mitt spørsmål blir derfor om ordfører vil treffe tiltak for å markere denne klimakampanjen i Gjerdrum kommune, eksempelvis ved mørklegging av Herredshuset, gatelys, skoler og kirker?

Gjerdrum, 22. mars 2009

Thor W. Togstad
Gjerdrum Venstre

Thor W. Togstad

Foto: twt

Her er informasjonen som er lagt ut på kommunens hjemmesider:

Earth Hour i Gjerdrum 28.mars 09 – Slukk lyset for miljøet.

Gjerdrum kommune har nylig vedtatt sin energi og klimaplan — "Vårt bidrag". Earth Hour er en symbolsk markering med fokus på energiforbruk og klimautfordringer.

Klimautfordringen er global og vi kan alle bidra. Gjerdrum kommune støtter den verdensomspennende klimakampanjen “Earth Hour” og oppfordrer næringsliv og innbyggerne i bygda til å gjøre det samme.

Alt du trenger å gjøre er å slukke lyset en time fra Lørdag 28. mars kl. 20.30

Gjerdrum kommune deltar aktivt i markeringen og vil slukke alt unødvendig lys i ulike kommunale bygg. På grunn av sikkerheten og nødvendige driftsforhold vil veglys, endel uteområder og noen få kommunale bygninger unntas.


Verdensomspennende klimakampanje

Det er WWF som har vært initiativtager til den verdensomspennende kampanjen som startet i 2007. I fjor deltok 50 millioner mennesker fra 370 byer i 35 land. Målet i år er å nå en milliard mennesker, hvorav en million i Norge. 2009 er det første året Norge er med. Earth Hour støttes også av Norges Miljøverndepartement.

Se på tv
Bruk gjerne tiden til å samles rundt levende lys, nyt et godt måltid, søk ro, ettertanke og ekstra hygge denne kvelden. Det er lov å ha på TV for å følge med på markeringen verden over, står det å lese på WWFs nettsider. For mer informasjon klikk deg inn på linken til Earth Hour i høyremenyen.

Ungdomshuset v/Veronica Ottesen arrangerer fakkeltog i forbindelse med dette.

Kl. 20.30 vil ordfører holde tale på Ungdomshuset. Etter dette går det fakkeltog i Ask, fra Ungdomshuset og tilbake til Ungdomshuset. Etter endt fakkeltog vil klubben være åpen med “åpen cafè” frem til kl. 23.00.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**