Venstre går inn for 16-årig stemmerett

“Noe av det viktigste for meg i vårt samfunn er at folk har et forholdet til demokratiet. Demokrati krever deltakelse, deltakelse krever tilhørighet. Derfor må man for å utvikle lokaldemokratiet la 16-åringene få stemmerett,” sa Per Magnus Finnanger Sandsmark på Venstres landsmøte og fikk overveldende flertall.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Venstre, arkiv

Gode landsmøte,

Noe av det viktigste for meg i vårt samfunn er at folk har et forholdet til demokratiet. Demokrati krever deltakelse, deltakelse krever tilhørighet. Derfor må man for å utvikle lokaldemokratiet la 16-åringene få stemmerett.

Ungdom er høyforbrukere av offentlige, spesielt kommunale og fylkeskommunale tjenester. Man tar bussen, bruker sykkelstiene, går på den fylkeskommunale tannhelsetjenesten og kommunenes kulturtilbud.

Det største problemet i dag er at færre bruker stemmeretten sin. Da må unge få stemme før de flytter for å studere og mister tilhørigheten til der de bor. La 16-åringene få stemme mens de fortsatt har tilhørighet til lokalsamfunnet og har de erfaringene og opplevelsene de trenger for å kunne stemme. Det er de fullt i stand til.

Per Magnus Finnanger Sandsmark er lokalpolitiker i Halden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**