Facebook kan nå være uaktsomt og nærmest straffbart!

Nå melder forsikringsselskaper at det fort kan bli dyrt å legge ut informasjon på Facebook, i hvert fall om du skulle være så uheldig å få ubudne gjester i heimen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Atle Rui

Foto: Atle Rui

Forsikringsselskapene mener nå det er uaktsom oppførsel fra din side å legge ut informasjon på Facebook eller lignende sider hvis du publiserer dine ferieplaner. Det finnes nemlig kriminelle som overvåker disse sidene for å finne enkle innbruddsobjekter!

Hvis du har lagt ut info på Facebook om dine ferieplaner og samtidig hatt innbrudd vil du nå kunne få avkortning på din erstatning.

Hvis jeg hadde vært kriminell ville jeg nok vesentlig letter en å saumfare Facebook klart å finne et inbruddsobjekt, jeg tror ikke det er spesielt vanskelig å finne en ubebodd bolig i disse ferietider.

Da har jeg noe spørsmål til forsikringsselskapene: Er det uaktsomt å ikke viderekoble telefonen når du er på ferie? Er det uaktsomt at sentralbordet på jobben forteller at du er på ferie, noe som sikkert forsikringsselskapene også gjør? Full postkasse? Eller ta med deg bilen på ferie slik at boligen din ser ubebodd ut? Selv har jeg en hage som til enhver tid både sommer og vinter ser ut som jeg er bortreist, er det uaktsomt? Tenk om en venn av deg skulle fortelle om dine ferieplaner til feil person — uaktsomt!

Det er naturligvis ikke feil å fortelle sine venner om sine planer, langt fra uaktsomt. En ugjerning utføres av en person på eget initiativ, og offeret kan ikke lastes for å dele noe med sine venner enten det er på nettet, telefon, sms e-post eller en samtale.

Å være kritisk til hva man deler i det offentlige rom er unektelig smart, men å bli straffet for det er for dumt, det betyr i praksis innskrenkning av ytringsfrihet.

Forsikringsselskaper — skjerp dere!

God sommer!

Atle Rui, leder Skien Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**