Anne Margrethe Larsen tar avstand fra myndighetenes storming av leir i Bagdad

Venstres utenrikspolitiske talskvinne fra Vest-Agder oppfordrer Regjeringen til å komme på banen for å vise at Norge krever at menneskerettighetene respekteres i Irak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Venstre tar sterkt avstand fra at irakiske sikkerhetsstyrker stormet leiren Ashraf, nord i Bagdad. Det sier Venstres utenrikspolitiske talsperson, Anne Margrethe Larsen.

Folkets mujahedeen
Leiren tilhører den iranske eksilgruppen «Folkets mujahedeen» og har lenge

Demonstrasjon i Iran

fått beskyttelse av den amerikanske hæren, men sikkerheten er nå overlatt til irakiske myndigheter. Den irakiske offensiven kommer etter at den iranske eksilgruppen hadde sagt seg villig til å returnere til Iran, dersom myndigheten der kan garantere at medlemmer av gruppen verken arresteres, tortureres eller straffeforfølges.

Oppfordrer regjeringen til å komme på banen
– Dette må ses i sammenheng med urolighetene som pågår i Iran hvor «Folkets mujahedeen» har fått skylden for å stå bak demonstrasjonene etter valget av ny president, sier Larsen.

NRK melder at det irakiske militæret hevder de med tvang tok kontroll over leiren ettersom forhandlinger over lengre tid ikke har ført fram.

Anne Margrethe Larsen på talerstolen

– Venstre oppfordrer Regjeringen til å komme på banen i denne saken, for å vise at Norge krever at den iranske eksilgruppen i Irak blir behandlet på en human og menneskerettslig måte, avslutter Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**