Høyre må tåle å snakke politikk!

Høyre viser seg fra sin verste side når de nekter å forholde seg til politikk, og avsporer med personangrep. Det er direkte ufint når Michael Tetzschner gir seg til å karakterisere Sponheim framfor å ta alvorlig Høyres avgrensingsproblemer mot Frp, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Det er i Dagens Næringsliv i dag at Tetzschner kommenterer gårsdagens kronikk fra Sponheim (se den her), der han utfordrer Høyre til grenseoppgang mot Frp. Tetzscner sier han er "grundig lei av Lars Sponheim", men kommenterer ikke sakens politiske innhold overhodet.

– Oslo Høyre forsøker nærmest å heve seg over politikken, som da Flettfrid Andresen en gang sa: "Jeg er politisk nøytral, derfor stemmer jeg Høyre". Dette er jo arrogant også overfor Fremskrittspartiet. Høyre garanterer at de skal holde seg til handlingsregelen, føre en anstendig innvandringspolitikk, bygge på klimaforliket, følge opp pensjonsforliket, fortsette kultursatsing, opprettholde bistand. De avlyser altså helt Frps politikk i et samarbeid, sier Skei Grande.

På den andre siden fortsetter Frp sin valgkamp ufortrødent med de stikk motsatte budskapene. Hvis noen tror dette gir troverdighet til et "borgerlig samarbeid", har de et problem. Ingen av de to partiene kan holde velgerne for narr på denne måten, det er en gavepakke til de rødgrønne.

– Når Høyre sier de kan støtte en ren Frp-regjering, kan de ikke samtidig si at den ikke skal kunne føre noe av Frps politikk. Det er derfor det er nødvendig at Høyre avklarer tydelig hvor grensene går, og at også Frp ikke må late som om de kan få flertall for sin egen politikk etter valget. Det er en avgrunn mellom partiene, og den kan ikke bortforklares med personangrep på Sponheim, sier Skei Grande.

Enten gjelder handlingsregelen eller den gjelder ikke, og om den gjelder fra Høyres side må Frp slutte å snakke om alle de ekstra milliardene de skal bruke til alle mulige formål. Hvis Høyre lover en anstendig tone i innvandringsdebatten, må de kneble Per Willy Amundsen de neste fire årene. I stedet sier Høyre at han kan bli statsråd!

Skei Grande finner det også meningsløst å beskylde Venstre for å støtte en Ap-regjering:

– Venstre vil ha bort dagens regjering. Vi mener en borgerlig mindretallsregjering er den som kan føre best politikk og kan skaffe flertall fra sak til sak i Stortinget. Derfor er det Frp — og ikke vi — som må ta stilling til en slik regjering framfor en Ap-regjering. Ikke en gang det tør Høyre å konfrontere Frp med, i en misforstått tro på at det gir velgergevinst å skyve politikken under teppet.

Høyre gir legitimitet til Siv som statsministerkandidat, og velgerne vil bli tvangsforet med at valget står mellom Jens og Jensen. Men det gjør det ikke. Det blir ikke noe mørkeblått flertall, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**