Kunne Spotify vært norsk?

Det svenske selskapet Spotify kan på mange måter sees på som den ideelle bedriften i fremtidens kunnskapsøkonomi. Idéen er at kunder lovlig kan streame musikk over nettet mot å høre litt reklame eller betale 99 kr i måneden. Et genialt konsept som på sikt har potensiale til å utkonkurrere ulovlig fildeling og gi millioner av mennesker tilgang på et unikt kulturtilbud.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Jonas Stein Eilertsen

Foto: Knut Barman-Jenssen

Men er det bare tilfeldigheter som gjør at Spotify er svensk og ikke norsk? Dessverre er det ikke slik. Spotify verdsettes til 1,5 milliarder norske kroner, fordi bedriften har en meget god idé. Men pr.dags dato er ikke Spotify en bedrift som tjener penger. Hvis bedriften hadde vært norsk ville eierne likevel vært nødt til å betale 16 millioner i formueskatt. Hvordan skulle de gjort det? Sannsynligvis ville gründerne vært nødt til å selge deler av sine aksjer eller så ville bedriften vært nødt til å legge fremtidige investeringer på is. Det står stor respekt av gründeren, Jon S. Von Tetzchner, som har bygd opp Opera Software i Norge. Men han har ved flere anledninger også påpekt at han verdt eneste år har vært nødt til å selge seg ned i sin egen bedrift for å kunne betale formueskatt. Er dette god næringspolitikk?

Den rødgrønne regjeringen har tenkt å bruke formueskatten som sin viktigste sak i denne valgkampen. Sannheten er at det er en særskatt som nesten kun brukes i Norge. I Sverige var det sosialdemokratene som fjernet skatten, nettopp fordi den rammet så hardt nye små og mellomstore bedrifter.

Venstre er glad i små og mellomstore bedrifter og vil jobbe for å gjøre det lettere for dem. De nye store kunnskapsbedriftene vil starte opp som småbedrifter og deretter vokse. Da er det viktig at vi som ønsker å ta steget over i kunnskapssamfunnet og morgendagens økonomi legger til rette for småbedrifter. En god start på en bedre næringspolitikk ville vært å starte utfasingen av formueskatten i neste stortingsperioden. Dette er nok en god grunn til at den rødgrønne regjeringen bør byttes ut etter valget.

Jonas Stein Eilertsen, 2.stortingskandidat Troms Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**