Venstre krever bedre vern av varslere

Dagens samfunn er helt avhengig av varslere, som griper inn og sier fra når det forekommer kritikkverdige eller ulovlige forhold på en arbeidsplass. Vår nære historie er spekket med eksempler på at alvorlige lovbrudd og uakseptabel praksis både i offentlig forvaltning og i næringslivet er blitt brakt til opphør på grunn av at varslere har reagert.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Norges Lover Lov Justis

Fra og med 2007 ble arbeidsmiljøloven endret for å gi varslerne bedre vern. Venstre mener at lovendringen har vist seg ikke å være tilstrekkelig, og går derfor inn for å gjøre rettsvernet enda klarere slik at tryggheten for varslerne blir styrket.

Et ferskt eksempel er en sak som er avdekket hos politiet i Trøndelag. En kvinnelig ansatt varslet om seksuell trakassering på arbeidsplassen. Dette resulterte i at trakasseringen opphørte, og i at den skyldige fikk sin straff. Men politikvinnen som varslet, ble deretter utsatt for utilbørlig behandling på jobben. Etter en tid ble forholdene så ille at hun valgte å fratre stillingen sin. Dette er et uakseptabelt eksempel på at et offer som brukte sin ytringsfrihet og lovpålagte varslingsrett til å avdekke en ulovlighet, selv opplevde å bli offer på nytt.

I tillegg til å forbedre lovgivningen, er det viktig å skape en holdningsendring både på arbeidsgiversiden og på arbeidstakersiden slik at varsling blir ansett som noe som er positivt. Det må legges mye bedre til rette for varslere i det systematiske HMS-arbeidet på

HMS - Helse, Miljø, Sikkerhet

arbeidsplassene enn hva som er tilfellet i dag. Her har både arbeidsgiverne og de ansatte ved deres organisasjoner et stort ansvar.

Men også de offentlige tilsynsmyndighetene har en viktig rolle å spille. De vil Venstre styrke ved å opprette en egen varslerenhet i Arbeidstilsynet.

Her på Sørlandet er det én offentlig arbeidsplass som briljerer ved å verdsette de ansattes ytringsfrihet og rett til å varsle. Lillesand kommune har vunnet velfortjent heder og ære for sin vektlegging av åpenhet og av sine ansattes ytringsfrihet i det interne informasjonsreglementet. Det er et eksempel til etterfølgelse!

Aviser

Venstre er partiet framfor noe som vil verne om ytringsfriheten og om pressens rolle som uavhengig rapportør og gransker. Dette er helt vesentlig i demokratiet vårt.

Stein Inge Dahn
styremedlem Mandal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**