Kulturpolitikk er kunst

“Kulturpolitikk er kunst. Det er å skape. Det er å velge. Det er å prioritere. Det er kanskje også å provosere. Dagens kulturpolitiske styring i Halden gjør som de alltid har gjort og gir litt til noen og litt mindre til noen andre,” skriver Halden Venstres kulturpolitiker Per Magnus Finnanger Sandsmark i denne kronikken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Venstre, arkiv

Det er gøy å være kulturpolitiker i Halden fordi det er hyggelig å kunne gi penger til gode kulturformål. Det er derimot lite hyggelig at vi i Halden ikke har klare linjer og klare prioriteringer for et mer spennende og levende kulturliv i kommunen jeg er så glad i.

Styrk det frivillige
Vi deler ut støtte til kulturarrangementer i Halden gjennom hele året. De som ikke vil tjene penger, bare spre glede, kultur og ettertanke må få mer støtte enn de som vil tjene penger på det. De bør få næringsrettet støtte i stedet for. I tillegg bør samarbeid mellom ulike aktører i Haldens kulturliv stimuleres til gjennom at dette vil gi økt støtte.

Få kulturarbeiderne hjem
I sommer foreslo jeg å tenke nytt rundt kultur- og næringspolitikk i Halden kommune. Vi må legge til rette for at de som vil etablere seg innen kultur- og opplevelsesbasert næringsliv skal få oppstartsstøtte, leie lokale av Halden kommune og veiledning. Gjennom å prioritere de som vil starte for seg selv og forme sitt eget liv vil vi skape flere arbeidsplasser og et bredere kultur- og opplevelsestilbud. Da får vi også de høyt utdannede haldenserne innen kunst og kultur hjem fra Oslo og utlandet. Da skaper vi et nyskapende fagmiljø for kulturarbeiderne og et nyskapende kulturliv for haldenserne. Da må vi også styrke og bevare Blåseensemblet og Halden historiske Samlinger.

Gi ungdom et liv
Ungdom er framtida. Framtida må prioriteres. Derfor må ungdom gis et godt fritidstilbud. Ungdomshuset, Rockehuset og Kulturskolen må være spydspisene i dettearbeidet. Vi må ha gode tilbud som tar ungdom på alvor, hvor de selv for utforme tilbudene og vise hva de kan. Alle barn og unge må få oppleve gleden av å få til noe, mestringsglede, på sin fritid. Da må vi ha et bredt tilbud tilpasset ungdommers behov, ikke politikeres behov.

Forny bibliotekene
Biblioteket er en stor og viktig institusjon i det moderne kunnskapssamfunnet. Gjennom å sikre alle tilgang til støvete bøker, spennende opplevelser og nye digitale tjenester sikrer vi at alle borgere har muligheten til å være en del av dette kunnskapssamfunnet. Venstre vil fornye biblioteket med å satse mer på formidling og nyskaping, ikke bare forvaltning, musikk, film og digitale tjenester, ikke bare bøker. Skolebibliotekene er kulturens og den faglige fordypningens hemmelige skattkammer i skolen, og derfor må de løftes fram og styrkes slik at de ikke blir hemmelige lenger.

Framtidas kulturpolitikk
Kulturpolitikk er kunst. Det er å skape. Det er å velge. Det er å prioritere. Det er kanskje også å provosere. Dagens kulturpolitiske styring i Halden gjør som de alltid har gjort og gir litt til noen og litt mindre til noen andre. Jeg vil prioritere bevisst og annerledes. Jeg vil styrke det frivillige, få kunstnerne hjem til Halden, gi ungdom et innholdsrikt liv og fornye biblioteket.

Per Magnus Finnanger Sandsmark, kulturpolitiker for Halden Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**