Et eksempel på hvordan sosiale media kan brukes

Ass. rådmann i Namsos ønsker stenging av “facebook” i arbeidstiden. Riktig eller gammeldags tenking?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Logo Facebook

Foto: Facebook

Namsos Kommune med ass. rådmann Ketil Sørvig i spissen har de siste dagene kjørt en “kampanje” mot et av landets mest brukte sosiale media “facebook” i Namdalsavisa. Her mener jeg du tenker konservativt og håpløst gammeldags , Ketil Sørvig! Hvor har det blitt av utsynet du hadde, den gang du bodde i Fredriksbergs gate under Klompen og kunne skue utover Namsos sentrum mot Selneslandet? Det jeg vil frem til er at “facebook” kan brukes positivt, for informasjon til arbeidskamerater på jobb og i fritid. Mediet er et lydløst, en slipper å sitte på tåhev å vente på ulyder fra mobiltelefoner, det er raskt og rekker over landegrenser på “no time”. Beskjeder og motatt informasjon kan lagres til en kommer heim fra jobb om ønskelig, og “mann” slipper å gå ut i regnværet eller kulden for å sjekke postkassa. Facebook har døgnåpent! Etiske regler for bruk av mediet som er bestemt, må følges! Skal vi “gå” for et moderne, åpent samfunn eller mure oss inne i gamle mørke rom og trange korridorer? NT
—————————————————————————-

Her er et eksempel på en kort beskjed, som når flere tusen namdalinger…:(Linkes til Facebook)

Lynkurs i bridge for ansatte ved Sykehuset Namsos:

Sted: Store møterom, Post 1, Psyk. avd, Sykehuset Namsos.

Tid: Mandag 16.11.09, kl. 18.00 – ca. 21.00,

Arrangør: Sykehuset Namsos Bedriftsidrettslag og Per Arne Flått m/medhjelpere.

Instruktør: Per Arne Flått.

Kursavgift: Kurset er gratis.

Servering: Enkel.

Hvem kan delta? Alle bridgeinteresserte som er ansatt ved Sykehuset Namsos.

Velkommen!
——————————————————————
Kommentar fra leder i Namsos Venstre Geir Olav Knappe: Namsos kommunes forbud mot sosiale media er i beste fall kunnskapsløst. Bruk mulighetene – “Look to Overhalla!”

Les mer i Namdalsavisa…

Forbyr bruk av facebook…

——————————————————————
Fra diskusjon på liberal.no:
Kommentarer på "Forsøk på facebookforbud i Namsos!"

niltra
Kommentar fra leder i Namsos Venstre Geir Olav Knappe:Namsos kommunes forbud mot sosiale media er i beste fall kunnskapsløst. Bruk mulighetene – "Look to Overhalla!"
14. November 2009 klokken 11:29 edit

Sarepta
Ville jeg som bedriftseier (noe jeg ikke er) tillatt mine ansatte å surfe på facebook i arbeidstiden?
Absolutt ikke.
14. November 2009 klokken 12:15 edit

Nils
Kan dette sammenliknes med den gode gamle "røykepausen"? eller mener arbeidsgiver at det er misbruk av arbeidstid?
14. November 2009 klokken 12:33 edit

canidae
Sarepta: Jeg er glad du ikke er bedriftseier. Om folk bruker mye tid på Facebook eller lignende tjenester i arbeidstiden kan det vitne om at arbeidet de gjør er lite givende og at arbeidsdagen er kjedelig. Forbyr man slike tjenester er det eneste du oppnår at arbeidsdagen blir kjedeligere og det vil resultere i at sykefraværet går opp eller du får høy utskiftnigsrate. Vi har ikke et slikt forbud der jeg jobber, om du leser på en nettavis, er på MSN, Facebook eller lignende når medarbeidere eller ledere kommer bort er det ingen som løfter ett øyenbryn. Forrige jobb jeg hadde brukte den modellen du ønsker, overvåke ansatte for å se at de ikke gjør noe annet enn å jobbe. Av de 20 ansatte der sluttet 5 stykker og ble erstattet av 5 nye i løpet av de 9 månedene jeg jobbet der. Der jeg jobber nå er det 70 ansatte og 2 har sluttet i løpet av de 2 årene jeg har vært der, og han ene kommer tilbake i januar.
Om du vil løse problemet med at folk er lite effektive på jobb så er ansatteid bedrift et svært godt tiltak, når de ansatte eier en del av bedriften kan de være med på å styre retningen til bedriften og det er i de ansattes interesse at bedriften går bra. Bedriften vår har også et svært godt rykte blant kundene våres og havner ofte høyt på kåringen "Great Place to Work" (vi har blant annet en 1. og 2. plass) samt at vi har blitt kåret til Norges mest familievennlige bedrift: http://www.nho.no/arbeidsliv/nho-bedrift-mest-familievennlig-article19411-1.html
14. November 2009 klokken 14:05 edit

Sarepta
Jeg snur det litt på hodet.Hvis man har en så kjedelig jobb at man må bruke tid på facebook o.l. bør man finne seg en mer spennende jobb. Jeg er klar over at vi har et så stramt arbeidsmarked og så gode ledighetsordninger at folk nekter å jobbe på steder hvor man ikke kan surfe fritt.
Ellers er jeg helt enig i at ansatteeid bedrift er en god ting og noe å satse på.
14. November 2009 klokken 17:20 edit

Signore
Hva skal man tillate sine ansatte å gjøre i arbeidstiden?
Lese aviser?
Drikke kaffe?
Snakke tull og tøys med sine kolleger?
Gå på do?
Spise kvikk lunch?
Surfe på internett?
Skrive personlige eposter?
Svaret er ja. Innen rimelighetens grenser.
På Venstrespråk: Frihet under ansvar.
14. November 2009 klokken 17:47 edit

Odd
Godt oppsummert, Signore! Den gode bedriftsleder skal ikke forby, men derimot påby – dvs. stille klare og høye krav til hva som skal gjøres, og snakke minst mulig om det som IKKE skal gjøres. Men om man sitter på facebook til tid hvor man burde jobbe og vet hvilke nyttige ting som skal gjøres, mener jeg at det bare bør aksepteres i begrenset grad.
14. November 2009 klokken 18:40 edit

simonfur
dette er jo en bedriftsak..
14. November 2009 klokken 19:31 edit

Signore
Bedriftssak? Det spørs hvordan man ser på det. Slik jeg ser det så koker dette ned til de ansatte sine muligheter til å ta små pauser i løpet av dagen. I min jobb trenger jeg i alle fall små pauser innimellom. Arbeidsmiljøloven sier vel ingenting om dette i dag, men det kunne den ha gjort.
F.eks: Alle skal ha krav på 5 min pause pr time.
Denne tiden kan disponeres fritt til skravling, kaffedrikking, og surfe på internett etc etc.
14. November 2009 klokken 19:41 edit

nemil
Arbeidsgiver må selvfølgelig selv få bestemme hvilke sider de ansatte skal få lov tli å surfe på.
15. November 2009 klokken 06:21 edit

niltra
Stenger vi ned kommunikasjonskanaler, blir vi vel mere isolerte? Vi blir liksom boende på en odde litt vest for Sverige og Europa.. kjørende rundt på dårlige veier med Zetor?
15. November 2009 klokken 10:01 edit

simonfur
ja, men å bruke det rett er en god ting Spre møteinfo, og så videre. At en ansatt bruker mer tid på fjesbok en jobb er jo ikke en god ansatt. Å ta seg fem min innemellom i arbeidstiden gjør deg mye mer effektiv. Gjør no det sjøl!
15. November 2009 klokken 16:37 edit

Odd
nemil: det har du selvsagt rett i! Men når arbeidsgiver er et offentlig organ er det en politisk oppgave å mene noe om hvorvidt et slikt forbud bør innføres. Og det mener tydeligvis de fleste her at man ikke bør.
15. November 2009 klokken 20:14 edit

FredrikWinter
Venstres liberale prinsipper sier: Frihet med ansvar.
Gjør man ikke annet enn Facebook på jobben, er det et problem for både den ansatte og bedriften. Årsaken til den overdrevne bruken kan være alt fra lite å gjøre (effektiv ansatt som får unna det meste 3 ganger så fort som resten fordi han/hun kan de teknologiske mulighetene? Eller noe så enkelt som touch? Vet om ledere som skriver brev med 2 fingre. Det tar lang tid ..), til alvorlige avhengighetsproblemer.
Facebook er også et godt nettverksmedium. Du har kontakt med tidligere kolleger og studenter som kanskje er jævli gode på akkurat det problemet du holder på akkurat nå og som kan gi deg et par gode hint. Og vice versa.
Sosiale media er et verktøy som kan være nyttig, eller bare til hinder etter bruken. Å forby det er neppe konstruktivt.
16. November 2009 klokken 01:19

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**