Gi oss Jul i Skomakergata nå!

“Jeg håper at jeg på julaften kan ta fram tøflene, dra ned gardinen over skuffen, og si snurr film og satse på at barna går en ny vår i møte, der de blir tatt vare på og tatt på alvor. Dette er mitt ønske for advents- og juletiden,” skriver Halden Venstres Per Magnus Finnanger Sandsmark i denne kronikken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

julemotiv 18 - 4 adventlys

Foto: microsoft

Tenker jeg tilbake på adventstiden da jeg var mindre så tenker jeg lett på "Jul i Skomakergata" og Tøflus som snurret film. Ut fra skuffen, den utslitte tøffelen bodde i, kom en underlig skikkelse i et vinterkledd landskap. Han lignet litt på nissen i grunn. Det var ikke ham. Det var Jon Blund. Han besøkte både store og små og hadde meg seg noe spennende, noe morsomt, noe rart til alle små. Han presenterte kveldens rettighet med en sjarmerende tilhørende barnetegning. John Blund minnet alle voksne som så på at barn har rett til spesiell hjelp ved katastrofer, til mat, til skolegang og til å bli lyttet til. NRK burde sendt Jul i Skomakergata igjen denne høsten. Ikke bare for barna, men for at vi litt eldre skal bli minnet på barnas rettigheter.

I november 2009 er det 20 år siden Barnekonvensjonen ble vedtatt av FN. Unge Venstre mener barns rettigheter ikke er godt nok ivaretatt i Norge og krever derfor tiltak for å sikre alle barn i landet hjelp og støtte til å kunne lykkes med å skape seg et godt liv. I barnevernssaker får barna ofte sent hjelp fordi foreldreretten blir satt først. Vi vil gjøre barnevernsloven til en rettighetslov, slik opplæringsloven er for elever og pasientloven er for pasienter. Bare slik kan vi sikre at barna får nødvendig hjelp, også når det går mot foreldrenes vilje. Vi må også sikre retten til god og tett oppfølging, etter at barnevernsbarna blir myndige, slik at de får like muligheter som andre borgere til å følge sitt eget hjerte.

Et av de groveste bruddene mot barnekonvensjonen, som fyller 20 år i år og Jon Blund minner oss om, er diskrimineringen av unge og mindreårige asylsøkere som har få eller ingen rettigheter og opplever svikt i omsorg og oppfølging. Unge Venstre avviser alle innstrammingstiltak mot barn som trenger hjelp. Barna må lyttes til, følges opp, gis omsorg og tas på alvor. Ingen velger sin egen barndom. Ingen velger å vokse opp i krig, fattigdom og med å flykte halve verden rundt. De trenger all mulig hjelp og støtte nå, og ansvaret må overføres til barnevernet.

Jeg håper at jeg på julaften kan ta fram tøflene, dra ned gardinen over skuffen, og si snurr film og satse på at barna går en ny vår i møte, der de blir tatt vare på og tatt på alvor. Dette er mitt ønske for advents- og juletiden.

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Sigve Taklo Sekse

Per Magnus Finnanger Sandsmark
Fylkesleder, Østfold Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**