Tilbud til bostedsløse i Bærum

Bærum kommune har tilbud til bostedsløse, og setter inn ressurser på boveiledning, men noe mangler. Kommunens kartlegging i 2008 viste at kommunen hadde 133 personer som var helt eller delvis bostedsløse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Hilde Arneberg

Hilde Arneberg
Foto: Ida Skonnord

Venstre foreslo derfor i Sektorutvalg for Bistand og Omsorg i november at
Utvalget ber Rådmannen undersøke om det vellykkede tiltaket "Skæve boliger til skæve eksistenser" i Danmark kan være et aktuelt tiltak for bostedsløse i Bærum kommune. Forslaget følger saken videre og vi ser frem til administrasjonens vurdering.

I Bærumssamfunnet, som i de fleste andre, er det mennesker som har store problemer med å klare å bo i en vanlig bolig.
Årsakene er mange og sammensatte. Noen har en bakgrunn med ulykkelige hendelser og erfaringer slik at de ikke makter et A4 liv der en tradisjonell bolig inngår. Klaustrofobi i stedet for hjemlig trygghetsfølelse.

Når man snakker med mennesker som er i den situasjonen ser man fort at det de fleste i Bærum tar for gitt; en god barndom, det å bli sett og det å få være god nok som den man er, ikke gjelder alle. Av og til er det ren uflaks i livet som medfører varige problemer, også for det å kunne bo.
Det trenger ikke ta lang tid før situasjonen har låst seg og man ikke klarer å nyttiggjøre seg det vårt ellers kontrollerte samfunn tilbyr. Våre muligheter er vesentlig knyttet til arbeidsevne og et relativt velordnet liv.

Tilrettelagte "skjeve" boliger, altså enkle boliger med åpne løsninger, beregnet på nettopp denne målgruppen som ikke er fortrolig med en vanlig bolig er prøvd i Danmark med godt resultat. Hvordan boligene er plassert i miljøet er ulikt, men bofastes behov for sin trygghet og bostedsøse for sin, er ivaretatt. En egnet, erfaren støtteperson er plassert i enhetene.

Verdighet og hardt klima tilsier at alle tilbud må gjennomtenkes. Vi må lære av andres erfaringer, i dette tilfelle Danmark.

Venstre tror denne typen bo-tiltak er vel verdt å vurdere i vår kommune.

Hilde Arneberg
Venstre, kommunestyrerepresentant, medlem i Sektorutvalg for bistand og Omsorg og Funksjonshemmedes Råd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**