“Elektronisk stemmegivning — utfordringer og muligheter”

Den 21.01.2010 ble det klart at 11 kommuner skal delta i et forsøk med E-valg i 2011.
E-valg undergraver borgerrollen og gjør valget mindre viktig, mener Trine Skei Grande, parlamentarisk leder i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Å avgi sin stemme er den viktigste handlingen man gjør i demokratiet vårt, da er det viktig at vi har tillit til de systemene som skal kontrollere valget, sier Skei Grande.
I dag er det den vanlige borger som kontrollerer valget, dette overlates nå til datasystemer og eksperter, det er problematisk i forhold til troverdigheten til demokratiet.

Med e-valg kan man levere sin stemmeseddel fra egen PC, på jobben eller nær sagt hvor som helst. Statsråd Liv Signe Navarsete påpeker at man skal kunne avgi sin stemme alene og usett. Kommunalministeren sier: “Velgerne logger seg på og identifiserer seg med elektronisk ID. Dermed får vi en bekreftelse på at det er rett person”.
Dette er et utrolig naivt utsagn.
Pålogging med elektronisk ID gir ingen bekreftelse på at det er rett person bak påloggingen. Det sier bare at noen har ID til en person og bruker den. Hvem som har sikret seg den elektroniske identiteten kan ikke kontrolleres fra “valglokalet”.
Her produseres manipulerte stemmer så det vil holde til å fjerne all rest av tillitt til valgordningen.

De to største utfordringene er at folk skal oppfatte e-valg som trygt, og at sikkerheten blir ivaretatt, både teknisk og knyttet til prinsippet om hemmelig valg.
Denne saken har blitt lagt ut til høring i 2006 og da leverte NUUG, (Norwegian Unix User Group), en høringsuttalelse der de var svært kritisk til planene.
Det er det glade vanvidd å ta i bruk elektronisk stemmegivning, og enda verre å planlegge stemmegivning over Internet. Utallige eksempler fra USA og andre steder har demonstrert dette til gangs. En gir her slipp på prinsippene om at et valg skal være nøyaktig, demokratisk, hemmelig og etterprøvbart, noe som reduserer et valg til en meningsmåling kontrollert av andre enn deltagerne.
Hele demokratiet legges i hender som kan manipuleres.
Å måtte sysselsette noen tusen personer med å telle papirlapper noen dager hvert annet år er en liten pris å betale for et fungerende demokrati.

Ifølge FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 25b skal det ivaretas grunnleggende demokratiske rettigheter i forbindelse med fri valg, og en innføring av elektronisk stemmegivning vil derfor representere et brudd med anerkjente prinsipper vedrørende enkeltindividers politiske rettigheter og videre et brudd med den alminnelige rettsoppfattning vedrørende betingelsene for fri og hemmelig valg.

Carola Karl

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**