-Vi skal bygge et liberalt sentrum

-Vi har stort pågangsmot, skriver Venstres gruppeleder i Stavanger bystyre i en kommentar i Rogalands Avis i forkant av partiets landsmøte til helgen. Thorbjørnsen vektlegger behovet for Venstre som et idéparti basert på verdier om at mennesker er unike, forskjellige og har ulike ønsker for eget liv og ulike behov.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Per Thorbjørnsen

Foto: Frode Kleppe

Thorbjørnsen skriver at Venstre må ta selvkritikk for valgresultatet i fjor høst. -Vi innser at vi ikke, som i 2005 og 2007, maktet å formidle våre politiske løsninger. Det ble for mange analyser og for mye taktikk.
Han framhever likevel at valgresultatet sist høst ga en oppslutning som gjorde partiet underrepresentert i Stortinget. -Den norske valgordningen er slik. Partiene får ikke alene representanter på grunnlag av sin oppslutning i stemmer. Ordningen med utjevningsmandater slo denne gangen ut slik at det var Venstre som kom skadelidende ut av det, skriver Thorbjørnsen.

Thorbjørnsen mener Venstre har grunn til å løfte blikket offensivt og positivt mot de valgene som kommer. Han viser spesielt til at partiet har solide ressurser og mange engasjerte mennesker. Han peker på det spesielle i at det i etterkant av stortingsvalget strømmet på med nye medlemmer.
-Antall innmeldinger over kort tid var så stor at det er vanskelig å peke på noe lignende for noe norsk parti. I Rogaland økte medlemsmassen senhøsten i fjor med over 20 prosent. Denne situasjonen gjorde at det ikke er aktuelt for Venstre å dyrke selvdestruktive diskusjoner om partiets sjel. Venstre har tvert om hatt mer enn sin fulle hyre med å ta imot alle de nye, drive organisasjonsskolering og forberede alle som nå sier at de ønsker å stille opp som kandidater for oss ved de kommende valgene, skriver Thorbjørnsen.

Venstres landsmøte 2009, middag, kveld

Foto: Steinar Haugsvær

Per A. Thorbjørnsen tror også at det generasjonsskiftet som nå vil finne sted i Venstre vil gjøre godt. Han peker på at foreslått leder Trine Skei Grande er hardtarbeidende og allerede har betydelig stortingserfaring. Han peker også på at Rogalands innflytelse i partiet vil øke når både Helge Solum Larsen og Iselin Nybø får plass i Venstres nasjonale ledelse.

Venstres gruppeleder i Stavanger lar seg ellers inpirere av søsterpartiet Liberal Democrats i Storbrittania som i en enda mer polarisert politisk situasjon enn den norske, i følge meningsmålingene, kan oppnå rundt 20 prosent av stemmene ved valget 6. mai. -Jeg tror den politiske utviklingen i England viser vei. Det er ikke slik at valget står mellom noe rødgrønt eller blåblått. Jeg tror mange føler seg hjemme i et liberalt sosialt engasjert og grønt sentrum.

Les hele kommentaren i Rogalands Avis her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**